У Кропивницькій виправній колонії помер інфікований коронавірусом в’язень

Дата: 05 Червня 2020
A+ A- Підписатися

У Кропивницькій виправній колонії №6 4 червня помер ув’язнений з діагностованим коронавірусом.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 

❗️❗️Ув'язнений з діагностованим СOVID -19, який перебував у Кропивницькій виправній колонії №6 – помер❗️❗️14 травня…

Опубліковано Людмилою Денісовою Пʼятниця, 5 червня 2020 р.

До лікарні міста загиблий чоловік потрапив через погане самопочуття ще 14 травня. З діагнозом “гостре запалення легень” його перевели до інфекційної лікарні №1, де наступного дня зробили тест на коронавірус, який показав негативний результат. Уже 19 травня його виписали з лікарні та помістили на ізоляцію в окрему камеру медичної частини виправної колонії. Однак через супутні хронічні хвороби він перебував у важкому стані.

Зважаючи на ці обставини, керівництво знову перевело його до лікарні, щоб підготувати висновки лікарів щодо звільнення від відбування покарання за станом здоров’я. Однак через два дні, 3 червня, тест на коронавірус показав позитивний результат, а вже наступного дня чоловік помер. За словами керівництва установи всім контактним особам, зокрема трьом фельдшерам та восьми засудженим, які були в медчастині, зробили тести, і тепер вони перебувають в ізоляції. Також на самоізоляції перебувають 12 працівників конвою, яких найближчим часом протестують на коронавірус. 

Омбудсман розповіла, що на початку травня перевірка колонії показала порушення в організації протиепідемічних заходів, про що одразу повідомили керівництво. Водночас у квітні коронавірус діагностували в начальника цієї колонії.

“Вважаю, що смерть ув’язненого – наслідок неналежної організації та контролю за впровадженими карантинними заходами в установах покарань, а також фактичного ігнорування виконання наданих рекомендацій за результатами моніторингових візитів, здійснених у рамках національного превентивного механізму”, – написала Денісова. 

Наразі Уповноважена звернулася до Офісу генерального прокурора з проханням провести перевірку за фактом смерті ув’язненого та вжити заходів щодо притягнення до відповідальності винних осіб. Також вона закликала Мін’юст негайно забезпечити проведення тестування всіх працівників та утримуваних осіб у пенітенціарних установах, де були зафіксовані підозри та випадки захворювань на коронавірусну інфекцію, а МОЗ – терміново забезпечити ці установи тестами. 

Нагадаємо, що після оголошення карантину правозахисники вже зверталися до влади, щоб та захистила людей, які перебувають у пенітенціарних установах, від впливу коронавірусу. Відомо, що через пандемію тюрми випускають в’язнів, зокрема в США та Ірані.

Однак, як розповіли згодом правозахисникам самі в’язні, єдині заходи проти поширення коронавірусу, про які їм відомо, – це заборона на пересування територією установ, на переміщення засуджених між установами, а також заборона побачень. Розповіді в’язнів згодом підтвердив і моніторинг Омбудсмана в київському СІЗО. Виявилося, що в установі люди не мають мила, а маски адміністрація видала лише медпрацівникам.

Нещодавно правозахисники також поскаржилися в ООН щодо COVID-19 у в’язницях окупованого Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter