Правозахисники поскаржилися в ООН щодо COVID-19 у в’язницях окупованого Криму

Дата: 05 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Кримська правозахисна група разом із Центром прав людини ZMINA та іншими громадськими організаціями скерували спеціальне подання до Комітету ООН з прав людини стосовно порушень прав людини в окупованому Росією Криму.

Про це йдеться на сторінках ООН та Кримської правозахисної групи (КПГ).

“З метою протидії поширенню COVID-19 у колоніях Криму і СІЗО введено низку обмежень. Однак реальна ситуація, виявлена ​​під час проведення моніторингу Кримської правозахисної групи, спричиняє серйозне занепокоєння”, – йдеться в повідомленні.

До прикладу, в так званому “Слідчому ізоляторі №1 Управління федеральної служби виконання покарань (УФСВК) Республіки Крим та Севастополя” організовано “карантинну” камеру, яка розрахована, за словами в’язнів, на шість осіб. До цієї камери поміщають людей з можливими симптомами COVID-19 або ГРВІ. У ній немає необхідних санітарно-гігієнічних умов, гарячого водопостачання.

Ув’язненим із підозрою на COVID-19 не проводять тестів, а лише вимірюють температуру тіла, їм не видають засобів індивідуального захисту – масок і дезінфекторів. Правозахисники також вказують на переповнене СІЗО Сімферополя.

Окрім цього, РФ продовжує практику етапування громадян України з окупованого Криму до Росії, порушуючи норми міжнародного гуманітарного права. Етапування відбуваються в антисанітарних умовах без надання харчування.

Отже, Росія порушує рекомендації міжнародних організацій щодо запобігання поширенню COVID-19 у місцях несвободи, зокрема рекомендаційний лист Всесвітньої організації охорони здоров’я для держав-членів ООН “Готовність, профілактика, контроль COVID-19 у в’язницях та інших місцях позбавлення волі”, йдеться в документі.

Активісти просять, щоб Комітет ООН поцікавився в Росії:

  • яких заходів було вжито для запобігання переповнення СІЗО і колоній у Криму і як виконуються рекомендації ООН щодо скорочення термінів позбавлення волі, застосування УДО;
  • як здійснюється скринінг на COVID-19 серед ув’язнених і чи надається медична допомога ув’язненим у Криму.

Документ для ООН уклали Кримська правозахисна група, ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, “Крим SOS”, Мережа будинків прав людини та Just Craft. 

Як відомо в тимчасово окупованому Криму, за даними Росспоживнагляду, станом на 4 червня зафіксовано загалом 575 випадків зараження коронавірусною інфекцією, з яких 14 летальних. Раніше Кримська правозахисна група заявляла, що окупаційна влада занижує кількість хворих на коронавірус. 

У квітні Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження за фактом “невжиття державою-окупантом заходів для протидії поширенню СОVID-19 серед кримчан, у тому числі щодо ув’язнених, які перебувають у місцях несвободи”. Справу відкрили за статтею про порушення законів та звичаїв ведення війни.

Нагадаємо, за даними українських правозахисних організацій, щонайменше 93 громадянина України є політичними в’язнями в РФ та окупованому нею Криму. Із них 80 – це кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter