У країнах ЄС немає централізованих програм підтримки ЛГБТ-біженців з України – дослідження

Дата: 29 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

ЛГБТ-українці, які вимушені були виїхати з України, рятуючись від війни, відзначають в усіх країнах, що приймають, відсутність підтримки з боку державних інституцій та місцевих ЛГБТ-організацій. 

Про це свідчать результати дослідження на тему становища ЛГБТ-українців та українок після повномасштабного вторгнення, що провела громадська організація “Gender Stream”. 

Фото: KyivPride | Facebook

Нині в країнах Європейського Союзу немає жодної централізованої програми підтримки ЛГБТ-біженців з України під час повномасштабного вторгнення. 

Загалом досвід учасників та учасниць дослідження сильно залежить від країни, у якій вони зараз проживають. Так, у країнах, менш дружніх до ЛГБТ-спільноти, – таких як Польща, Румунія чи Словаччина – більше респондентів мають відчуття небезпеки через ставлення суспільства та законодавство, яке не визнає їхніх сімей.

Більшість учасників дослідження, які проживають у цих країнах, повідомили, що живуть закрито та соціалізуються дуже вибірково.

Тим часом ЛГБТ-біженці у країнах зі сприятливішим для них законодавством, наприклад у Німеччині та Австрії, повідомили, що попри стрес та травму через війну і релокацію відчувають більше свободи.

Крім того, державне визнання їхніх стосунків з партнерами чи партнерками мало вирішальне значення у виборі країни та рішенні залишатись у ній.

Як зазначає Gender Stream, поточне становище учасників опитування також різниться залежно від того, чи були вони залучені до активізму, чи володіють іноземними мовами та чи мали фінансові збереження.

“Дослідження про ЛГБТКІ+-біженців може стати потужним інструментом для формування більш гуманістичного, співчутливого та рівноправного суспільства після війни. Це допоможе забезпечити найбільш ефективний захист та підтримку тих, хто став жертвами конфлікту, та створить фундамент для інклюзивного та стійкого відновлення країни”, – пояснила виконавча директорка ГО “Gender Stream” Ольга Полякова

Дослідження проводили методом глибинних офлайн- та онлайн-інтерв’ю з грудня 2022 до травня 2023 року. Участь в опитуванні взяли 34 учасники та учасниці, які на момент проведення дослідження проживали в Австрії, Болгарії, Чехії, Німеччині, Польщі, Румунії та Словаччині. 

Раніше ZMINA писала, що організація “Gender Stream” створила першу в Україні мапу ЛГБТ-організацій. Знайти її можна на сайті руху або перейшовши за посиланням

Послуги, які надають українські та європейські організації ЛГБТ-українцям, розділено за відповідними категоріями. Зокрема, пропонується допомога з житлом та працевлаштуванням, контакти дружніх лікарів, коучинг та освітні курси, оплата лікування. Передбачено також юридичні та психологічні консультації, фінансову допомогу та надання продуктових наборів. 

Нагадаємо, що ЛГБТ-люди від початку повномасштабного вторгнення зіткнулися з викликами, які стосуються життя на тимчасово окупованих територіях, евакуації, перетину кордону тощо. Ці проблеми є особливо гострими для трансгендерних людей, а також тих пар, які не можуть узаконити свої стосунки в Україні. 

Законодавство щодо воєнного стану та мобілізації фактично означає заборону виїзду для геїв, бісексуалів, а також інтерсекс- і транслюдей, які мають чоловічі документи. 

Водночас у випадку трансжінок відмова їм у перетині кордону є дискримінаційною, оскільки означає також відмову в ставленні до них як до решти жінок. Спрощення процедури юридичного визнання гендеру так, щоб воно було швидшим і доступнішим, могло б певною мірою розвʼязати цю проблему.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter