У колишнього нардепа в Києві знайшли кількамільйонну колекцію артефактів, частину з яких могли вкрасти з окупованого Криму

Дата: 08 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві під час обшуку у фігуранта справи щодо фінансування російських бойовиків на Донеччині, який є народним депутатом України II–IV скликань, знайшли унікальну колекцію артефактів, частину з яких, ймовірно, вкрали з окупованого Криму. 

Про це розповіли в Нацполіції. 

Валерій Горбатов. Фото: Укрінформ

Імені підозрюваного поліцейські не називають, але його особу не приховують детективи ДБР – це Валерій Горбатов. Свого часу він працював у Представництві президента в АРК та був головою Ради міністрів півострова. 

Торік влітку на горищі в Горбатова знайшли понад 6 тисяч артефактів, викрадених з музеїв Криму. 

Під час уже цьогорічного обшуку правоохоронці знайшли: 

  • обладунки 16–19-го століть, серед яких шоломи польських гусарів, типу моріон, іранські шоломи; 
  • монети періодів від античності до пізнього середньовіччя; 
  • візантійську золоту декоровану емаллю іконку із зображенням архангела Михаїла 11–12-го століть;
  • античні та скіфські старожитності;
  • ікони;
  • холодну зброю 14–19-го століть, Першої та Другої світових воєн;
  • мечі епохи Великого переселення народів. 
 

Особливо рідкісним, як кажуть слідчі, виявився гунський меч, декорований золотом та альмандинами. 

“Подібні знахідки археологам ще не траплялися, і в жодному українському музеї таких мечів немає. За стилістикою він нагадує гунську діадему з Мелітопольського музею, яка була викрадена російськими окупантами. Більшість вилучених одиниць історичних артефактів належать до епох від бронзового віку до пізнього середньовіччя”, – переказують слова залучених до обшуку експертів у Нацполіції. 

Досі не зрозуміло, звідки в підозрюваного всі ці артефакти, а також як вони потрапили до Києва. Правоохоронці припускають, що, ймовірно, частину колекції вкрали з музеїв окупованого Криму, але точне походження цінностей ще треба встановлювати. 

“За попередніми даними, колекція коштує декілька мільйонів доларів… її передадуть на відповідальне зберігання до Національного музею історії України”, – кажуть поліцейські. 

За оперативними даними, колишній депутат утік з Києва на окуповані території напередодні повномасштабної російської агресії.

Нагадаємо, що нещодавно на Житомирщині знайшли підприємство, яке п’ять років возило з окупованого Дебальцевого ливарну продукцію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter