На Житомирщині знайшли підприємство, яке п’ять років возило з окупованого Дебальцевого ливарну продукцію

Дата: 02 Травня 2023
A+ A- Підписатися

На Житомирщині про підозру у фінансуванні тероризму за попередньою змовою групою осіб повідомили трьом підприємцям, які налагодили торговельні відносини з російськими бойовиками на Донеччині. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Продукцію ділки купували в російських терористів з Дебальцевого, де ті захопили завод металургійного машинобудування та завод “Ремкомунелектротранс”, що спеціалізувалися на виготовленні ливарної продукції. З окупації в першого підприємства, за даними медіа, продукцію торік купував Китай. 

У травні 2017-го, як встановили українські слідчі, організатори схеми створили сім фірм у різних регіонах України, директорами яких стали підставні особи. Вони нібито укладали договори з російськими фірмами на постачання обладнання для гірничодобувної та гірничо-переробної промисловості, але насправді товари йшли з окупованої Донеччини. 

“Для обходу українського законодавства продукція перевантажувалася в місті Таганрог Ростовської області РФ, а у сфальсифікованих документах зазначався інший виробник… Комерсанти встигли укласти 13 контрактів на загальну суму в майже 50 мільйонів гривень”, – кажуть детективи. 

Частину прибутку ділки на окупованій Донеччині сплачували у вигляді “податків”, тож тепер підприємцям з Житомирщини закидають фінансування тероризму. 

Злочинну діяльність припинили ще до початку повномасштабного вторгнення: на початку минулого року СБУ провела обшуки на підприємствах, а невдовзі прокуратура передала провадження до ДБР.

Якщо суд визнає трьох підприємців винними, то вони можуть отримати до 10 років позбавлення волі.

Це не перша подібна справа в Україні. За схожою підозрою в’язниця загрожує засновнику мережі ломбардів з Донецька. 

Нагадаємо, що за фінансування тероризму судитимуть і дружину підозрюваного в держзраді Віктора Медведчука Оксану Марченко. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter