Оксані Марченко загрожує вісім років в’язниці за підозрою у фінансуванні російських силовиків

Дата: 07 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Підозру у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, оголосили Оксані Марченко – дружині підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука.

Про це розповіли в СБУ. 

Марченко та Медведчук. Фото: detector.media

Слідчі кажуть, що схема фінансування діяла під виглядом охорони нерухомості в Криму. 

Так, Марченко зареєструвала в окупованій Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 мільярд рублів, для чого залучила активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній з Києва.

Фірма на півострові підписала відповідні “охоронні” угоди з Росгвардією та МВС Росії. Охороняти російські силовики мали нерухомість Медведчука. 

Загальна сума сплачених коштів становить більш ніж 50 мільйонів гривень, або 96 мільйонів рублів.

Правоохоронці провели щонайменше 11 обшуків на об’єктах нерухомості Марченко, офісах її київських компаній та за адресами проживання їхніх топменеджерів. Знайшли там, за словами есбівців, документи, комп’ютери, флешки та мобільні телефони з доказами оборудок, а також печатки та банківські картки.

 
 

Про підозру повідомили не тільки Марченко, а й очільниці афілійованої фірми в Криму, кінцевою бенефіціаркою якої є Марченко. Її ім’я в повідомленні не називають.

Підозри готуються повідомити й керівникам трьох київських компаній, причетних до схеми. 

Нагадаємо, що засновника мережі ломбардів з Донецька підозрюють у перерахуванні більш ніж 10 мільйонів гривень російським бойовикам під виглядом “податків”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter