Коронавірусні експрес-тести на КПВВ з Кримом: кому робитимуть і за яких обставин

Дата: 13 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Херсонська облдержадміністрація (ХОДА) оприлюднила перелік людей, яким можуть провести експрес-тест на антиген коронавірусу на адмінкордоні між Кримом і Херсонською областю.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Експрес-тести можуть отримати громадяни з підвищеною температурою, ознаками коронавірусу, люди, які відмовляються встановлювати програму “Дій вдома”, та літні громадяни, у яких немає смартфонів. 

За словами заступника голови ХОДА Вадима Чабана, на КПВВ “Каланчак” і “Чонгар” уже можуть проводити тестування.

“Ми підготували приміщення, персонал для проведення тестування на цих КПВВ. Велика подяка Червоному Хресту, який надав своїх спеціалістів з медичною освітою. У нас є технічна можливість проводити тестування, але, за інформацією, що надійшла на 8:00 12 січня, від початку відкриття “вікон можливостей” скористалася цією послугою тільки одна людина”, – розповів Вадим Чабан.

Як відомо, згідно з дорученням уряду, тепер громадяни, які виїжджають з ОРДЛО та Криму на материкову частину України, можуть робити не тільки ПЛР-тест, а й експрес-тест. Якщо в подорожніх є негативний результат, вони звільняються від обов’язкової двотижневої самоізоляції. Кримчани також можуть отримати онлайн-консультації в лікарів у Херсонській області.

Усього в Криму, за даними окупаційної влади, на коронавірус захворіла щонайменше 33 671 людина, одужали 27 426 осіб, померли 813. 

За словами так званої очільниці “управління Росспоживнагляду Криму і Севастополя” Наталі Пеньковської, у Криму немає тенденції до зниження смертності серед пацієнтів із COVID-19. За останні два тижні там померли 57 людей.  

Тим часом “голова управління Росздоровнагляду Криму і Севастополя” Василь Клімов  під час засідання оперативного штабу з COVID-19 13 січня визнав, на півострові бракує ліків, які призначають хворим на ковід пацієнтам. Він також закликав кримчан не купувати препарати, привезені з материкової України з огляду на невідомість “процес проходження та їх зберігання”

Раніше Кримська правозахисна група (КПГ) оприлюднила моніторинг, який засвідчив, що станом на 22 грудня в багатьох аптеках Криму немає ліків, які потрібних для лікування пневмонії, спричиненої COVID-19.

Голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що Росія не захистила людей в умовах пандемії і до того ж створила умови для поширення інфекції, організовуючи, зокрема, мілітаристські заходи. 

Кримські правозахисники неодноразово стверджували, що Росія спеціально занижує кількість померлих від коронавірусу. Це також правозахисній організації підтвердили кримські медики. 

Нагадаємо, стаття 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує РФ за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечувати й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я і громадську гігієну на окупованій території Криму, що охоплює також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter