У кримських аптеках дефіцит ліків від коронавірусної пневмонії

Дата: 25 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Станом на 22 грудня в багатьох аптеках Криму немає ліків, які потрібних для лікування пневмонії, викликаної COVID-19.

Це підтверджують результати моніторингу Кримської правозахисної групи (КПГ). Його провели в грудні в 124-х аптеках 13-ти кримських міст.

Правозахисники вказують, що багато кримчан зараз змушені лікуватись вдома, тому що в лікарнях, незважаючи на наявність вільних ліжок в місцевій лікарні.

У всіх перевірених аптеках немає в продажу Дексаметазон (в ампулах) і Гідрокортизон (в ампулах), які лікарі призначають для лікування пневмонії, що викликає коронавірус.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує введення кортикостероїдів, таких як дексаметазон, гідрокортизон або преднізолон, для лікування пацієнтів з тяжкою формою COVID-19.

Преднізолон (таблетки або ампули) вдалося знайти тільки в 13 аптеках з 124-х і тільки в 6-ти містах з 13-ти.

Клексан і його аналог гепарин (в ампулах) продаються тільки в 3-х аптеках з 124-х перевірених (1 аптека Армянська, 1 аптека Джанкоя, 1 аптека Феодосії).

Практично відсутні в продажу препарат в ампулах Цефепим і його аналоги (Цефтриаксон, Цефотаксон, Аксетін). Ці ліки є тільки в чотирьох аптеках з 124-х перевіренихі 2 аптеки Алушти, 1 аптека Севастополя і 1 аптека Феодосії..

З усього обраного для перевірки списку ліків найбільш доступними виявилися Азитроміцин і його аналоги (Кларитроміцин, Сумамед). Ці препарати в середньому продають 41% аптек у всіх 13-ти перевірених містахі Кожна четверта аптека зі списку моніторингу..

Ртутні термометри продають в 13-ти аптеках п’яти міст. Пульсикометри – в середньому 20% аптек з 124-х перевірених аптек в 13-ти містах.

Безконтактні або електронні термометри моніторам вдалось знайти тільки в половині аптек з усіх перевірених.

Моніторингова група перевірила 124 аптеки, розташовані в різних районах 13-ти кримських міст: Алушта, Джанкой, Керч, Красноперекопськ, Судак, Феодосія, Сімферополь, Севастополь, Євпаторія (по десять аптек в кожному місті), Білогірськ і Ялта (по дев’ять аптек в кожному місті), Бахчисарай і Армянськ (по вісім аптек в кожному місті). 

Монітори КПГ шукали ліки на сторінках аптек та телефонним опитуванням працівників цих аптек.

“В умовах, коли багато кримчан не можуть отримати лікування в стаціонарі, наявність в аптеках зазначених вище препаратів стає життєво важливим для людей. 

Російська Федерація як держава-окупант повинна забезпечити всі необхідні заходи для боротьби з поширенням COVID-19 і захистити цивільне населення Криму. Однак результати моніторингів КПГ, включаючи і моніторинг наявності ліків, кожен раз підтверджують те, що РФ порушує норми міжнародного гуманітарного права, включаючи ст. 56 Конвенції про захист цивільного населення.

Кримська правозахисна група

За даними незаконного “Міністерства охорони здоров’я Криму”, минулої доби на півострові зареєстрували 338 нових випадків коронавірусної інфекції. Вісім пацієнтів померли. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter