У грудні в Криму ухвалили рекордну кількість вироків за відмову служити в армії РФ – правозахисники

Дата: 31 Грудня 2020
A+ A- Підписатися
У грудні в тимчасово окупованому Криму відкрили 16 кримінальних справ і ухвалили 10 вироків кримчанам за відмову служити в збройних силах сусідньої Росії.
 
Як повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), це найбільша кількість справ і вироків, зафіксованих за місяць за весь період окупації. 
 

Три вироки ухвалив незаконний “Кіровський районний суд”, чотири – “Ленінський районний суд Севастополя”. По одному вироку правозахисники зафіксували в “Гагарінському районному суді Севастополя”, “Бахчисарайському районному суді” та в “Центральному районному суді Сімферополя”.

Усього станом на кінець грудня аналітики КПГ зафіксували 163 кримінальні справи за ухилення від служби в Збройних силах РФ, які передано на розгляд “судам” Криму. У 153 із них вони вже ухвалили вирок. Ще 10 перебувають на стадії розгляду. 

Раніше МЗС України заявило, що, призиваючи кримчан до своєї армії, Росія скоїла 12 воєнних злочинів за всі роки окупації.

Нагадаємо, мобілізація мешканців окупованих територій до лав армії держави-окупанта, а також постійна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської конвенції).

Прокурор Автономної Республіки Крим спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавства. Утім, українські правоохоронці переслідуватимуть тих громадян України з Криму, які воювали проти Збройних сил України. 

Як відомо,  за російським законодавством після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

Минулого року українські правоохоронці спільно з правозахисниками передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в збройних силах РФ. Цьогоріч прокуратура оголосила підозру “військовому комісару” Євпаторії та Сак через “примус кримчан служити в збройних силах Росії”.

Правозахисники неодноразово зверталися до кримчан із закликами розповідати про факти призову, надсилаючи копії повісток, фото- й відеоматеріали на info.crimeahrg@gmail.com. Водночас вони нагадують, що українські правоохоронці не переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії, та вважають їх потерпілими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter