У Гамбії хочуть знову дозволити робити жіноче обрізання

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Парламент Гамбії почав розглядати законопроєкт про скасування заборони на калічення жіночих статевих органів.

Про це пише видання VOA.

Фото: The Guardian

Так, у законопроєкті, який представив депутат Алмаме Гібба, йдеться, що жіноче обрізання – це глибоко вкорінена культурна й релігійна практика, а заборона на неї порушує право на дотримання традицій.

Тим, хто заговорив про декриміналізацію жіночого обрізання, була, зокрема, Вища ісламська рада Гамбії – головна мусульманська організація країни. Там видали фетву (богословсько-правовий висновок в ісламі), яка підтвердила “законність” такої практики. У раді заявили, що жіноче обрізання – це “не просто успадкований звичай, а одна з чеснот ісламу”. Тому вони закликали уряд переглянути заборону.

Друге читання законопроєкту заплановано на 18 березня. Втім, Міжнародна асоціація юристів вважає, що законопроєкт навряд чи набуде чинності через міжнародні зобовʼязання Гамбії.

Колишній диктатор Гамбії Ях’я Джамме, який зараз перебуває у вигнанні, заборонив операції, що калічать жіночі статеві органи, у 2015 році, назвавши його застарілим і таким, що не є вимогою ісламу.

За даними ЮНІСЕФ, у період із 2018 до 2021 року в країні до суду передали лише одну справу про жіноче обрізання, водночас жодних обвинувальних вироків або санкцій не ухвалювали.

Нагадаємо, що внаслідок операції з жіночого обрізання в щонайменше п’яти країнах Африки, де це дозволено, щорічно помирає понад 44 тисячі жінок та дівчат.

Дослідники вивчали питання в Беніні, Буркіна-Фасо, Камеруні, Чаді, Кот-д’Івуарі, Єгипті, Ефіопії, Гвінеї, Кенії, Малі, Нігері, Нігерії, Сенегалі, Сьєрра-Леоне і Танзанії. Обрізання є основною причиною смерті жінок, а на наступному місці – кишкові інфекції, які виникають унаслідок споживання зараженої їжі чи води. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter