Внаслідок жіночого обрізання у країнах Африки, де це дозволено, щорічно помирає понад 44 тисячі жінок та дівчат

Дата: 19 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок операції з жіночого обрізання у щонайменше п’яти країнах Африки, де це дозволено, щорічно помирає понад 44 тисячі жінок та дівчат. 

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у виданні Medical Express. 

Фото: Nichole Sobecki/AFP

Дослідники вивчали питання в Беніні, Буркіна-Фасо, Камеруні, Чаді, Кот-д’Івуарі, Єгипті, Ефіопії, Гвінеї, Кенії, Малі, Нігері, Нігерія, Сенегал, Сьєрра-Леоне і Танзанія. Обрізання є основною причиною смерті жінок, а на наступному місці – кишкові інфекції, які виникають внаслідок споживання зараженої їжі чи води. 

У всьому ж світі понад 200 мільйонів жінок і дівчат перенесли операції, що калічать. Дослідники кажуть, що збільшення на 50% кількості дівчат, які піддаються обрізанню, підвищує для них ризик смерті протягом наступних 5 років. 

Ключовим соціальним виміром жіночого обрізання в Африці є те, як воно впливає на шлюб. До прикладу, ця практика впливає на можливості одруження жінок у Західній Африці через патріархальну культуру та інститути. 

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2018 році загальна вартість лікування дівчаток і жінок після обрізання становила 1,4 мільярда доларів США. Однак досі не було систематичних доказів ролі каліцтва жіночих органів у глобальній смертності.

Після “обрізання” жінки втрачають чутливість; операція часто призводить до депресії або посттравматичного розладу. Виникають і ускладнення: інфекції, незагойні рани, проблеми із сечовипусканням. 

Нагадаємо, що жіноче обрізання практикують також у Росії. За інформацією правозахисників, щорічно від жіночого обрізання страждає понад тисячу дівчат. Поширеною процедура є на Північному Кавказі й переважно в Республіці Дагестан.

Торік у РФ вперше винесли вирок у справі про жіноче обрізання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter