У Росії вперше винесли вирок у справі про жіноче обрізання

Дата: 30 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Гінеколога Ізаню Нальгієву, яка у 2019 році провела операцію “жіночого обрізання” дев’ятирічній дівчинці, суд в Інгушетії оштрафував на 30 тисяч рублів.

Про це повідомляє видання “Медуза”.

Фото обкладинки з відкритих джерел

Ізаню Нальгієву визнали винною за статтею про заподіяння легкої шкоди здоров’ю (115 КК РФ). Суд відразу ж звільнив її від покарання у зв’язку із закінченням терміну давності.

Лікарка скоїла злочин у червні 2019 року. За проведення операції з жіночого обрізання вона отримала від батька дівчинки дві тисячі рублів.

Адвокати проєкту “Правова ініціатива” назвали вирок “абсолютно неадекватним і несправедливим покаранням за операцію на статевих органах дитини, що її калічить“.

Правозахисники зазначили, що суд не прислухався до їхніх аргументів та не згодився розглядати злочин за тяжчою статтею кримінального кодексу.

Вирок Нальгієвої став першим у Росії у справі проведення “жіночого обрізання”.

“Правова ініціатива” наполягала на притягненні до відповідальності керівництва клініки “Айболіт”, але суд відмовився це зробити.

Нагадаємо, у 2020 році мати постраждалої дев’ятирічної Аїші розповіла, що з батьком дитини вони розлучилися ще до її народження. Відтоді вона з дитиною жила в Чечні, а батько – в Інгушетії. У червні 2019 року він покликав дівчинку, життям якої не цікавився всі ці роки, разом з її братом у гості до міста Магас.

Там нова дружина чоловіка відвела дитину до лікарні. У закладі дев’ятирічну дівчинку силоміць посадили в крісло, погрожуючи тим, що вона помре, та зробили операцію, що калічить. Після цього батько дав брату дівчинки 500 рублів на дорогу та відправив додому. 

Мати Аїші звернулася спочатку до інгушської прокуратури, а потім до чеченського слідчого комітету, за фактом проведення незаконної операції її доньці. Згодом судова експертиза кваліфікувала хірургічне втручання як “навмисне заподіяння легкої шкоди здоров’ю”, що карається штрафом до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправними роботами на строк до року або арештом на строк до чотирьох місяців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter