У Чехії двом чоловікам висунули звинувачення в розпалюванні ненависті до українців

Дата: 17 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Чеська прокуратура висунула обвинувачення Патріку Тушелу та Томашу Чермаку, яких підозрюють у розпалюванні ненависті до українців, у зв’язку з їхніми дискримінаційними та ненависницькими висловлюваннями.

Про це повідомляє видання “Ceske Noviny”.

Патрік Тушел та Томаш Чермак. Фото: ROMEA

Влітку поліція звинуватила одного з чоловіків у наклепі на певну націю, а також у розпалюванні ненависті до групи людей. У серпні Чермак разом з Тушелем закликав до контрдемонстрації на зібрання українців і серед іншого сказав, що “українці починають тут множитися, одна демонстрація за іншою, тому слід почати діяти негайно, інакше ми потрапимо в пекло”.

Тушел своєю чергою заявив про “брудних українців”. Тоді обидва чоловіки зійшлися на думці, що треба негайно діяти й почати “правильну контратаку”, щоб українці “забралися геть”.

Через погрози чоловіків відправили під варту та висунули їм звинувачення в скоєнні злочинів, а саме поширенні наклепу щодо певних національностей, рас чи етносів, а також закликах до ненависті щодо певних осіб чи груп та обмеження їхніх прав і свобод. 

Якщо чоловіків визнають винними, їм загрожує до трьох років обмеження волі.

“Клопотання про висунення обвинувального акта подав орган поліції, і 13 жовтня 2022 року районний прокурор у Кладні подав обвинувальний акт”, – повідомив районний прокурор у Кладні Ондржей Немец.

Це не єдина справа, в якій проходять Чермак і Тушел. Тушела підозрюють у небезпечних погрозах президенту Чеської медичної палати Мілану Кубеку і ще двом чоловікам у зв’язку з підтримкою заходів проти поширення коронавірусу або обов’язкової вакцинації певних груп населення проти коронавірусу. Чермака підозрюють у підтримці та сприянні тероризму через заклик до нападу на члена парламенту.

Раніше ZMINA писала, що у вересні в ірландському місті Клеркасл у місці проживання для біженців стався напад на жінку та її восьмирічну доньку, якій завдали понад 70 ножових поранень. У будинку, який нещодавно був відремонтований, проживають до 15 українців. Мешканці будинку почули шум і намагалися потрапити до кімнати, але не змогли цього зробити.

Нагадаємо, що в серпні у Швейцарії на українських студентів напали двоє чоловіків: один з них був росіянином, а інший назвався білорусом. Чоловіки намагалися зав’язати з українцями розмову російською мовою, але ті спілкувалися тільки англійською. Після цього один з чоловіків звинуватив українців у зневазі до російської мови, а побачивши, що одна з дівчат почала відеознімання, спробував вибити телефон з її рук.

На відео чути, як росіянин кричав англійською “Повертайся додому і помри там”, “Я поставлю тебе на місце, клята українська п**да”. Він також двічі вдарив хлопця, коли той намагався захистити подруг.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter