У Швейцарії на українських студентів напали росіянин та білорус

Дата: 15 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

13 серпня у Швейцарії на українських студентів напали двоє чоловіків: один з них був росіянином, а інший назвався білорусом.

Про це повідомила одна з постраждалих студенток, журналістка Яна Сончківська.

Українські студенти Яна, Денис і Софія зазнали нападу від двох чоловіків у Цюриху. Фото: Українська правда

Студенти Яна Сончківська, Софія Сукач та Денис Шарлай потрапили в суперечку в центрі Цюриха 13 серпня.

“Компанія московитів, які роками живуть у Цюриху, накинулася на біженців з України зі звинуваченнями в утиску російської мови. Російськомовний чоловік, що назвався білорусом, спершу притиснув до стіни 20-річну українську студентку. Пізніше накинувся з кулаками на студента, коли почув, що він з України. Фрагмент нападу росіян вдалося записати”, – розповіла дівчина.

Як зазначила Яна в коментарі для “Української правди”, того дня друзі були в місті й, почувши знайому мову, почали обговорювати між собою, білоруська це чи російська. Тоді незнайомі чоловіки підійшли до них і сказали, що це російська. Один з них зазначив, що він з Москви, інший – з Білорусі.

Чоловіки намагалися зав’язати з українцями розмову російською мовою, але ті спілкувалися тільки англійською. Після цього один з чоловіків звинуватив українців у зневазі до російської мови, а побачивши, що одна з дівчат почала відеознімання, спробував вибити телефон з її рук.

На відео чути, як росіянин кричав англійською “Повертайся додому і помри там”, “Я поставлю тебе на місце, клята українська п**да”. 

Він також двічі вдарив хлопця, коли той намагався захистити подруг.

Студенти розповіли про цей випадок у соцмережах. Вони просять поширювати їхнє відео з гештегом #visabanforrussians, щоб на цю проблему звернули увагу європейські лідери.

Нагадаємо, що позаминулого місяця у Варшаві перехожа побила громадянку України Ганну, яка говорила телефоном українською. Нападниця вигукувала ксенофобські образи щодо потерпілої, а в поліції, куди українка звернулася, спочатку не зафіксували мотиву нетерпимості. Однак після втручання активістів щодо ксенофобського нападу почали розслідування, і тепер нападниці загрожує п’ять років за ґратами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter