“Ти – ганчірка, у****й до України”: у Польщі перехожа напала на українку

Дата: 10 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У Варшаві перехожа побила громадянку України Ганну, яка говорила телефоном українською. Нападниця вигукувала ксенофобські образи щодо постраждалої, а у поліції, куди українка звернулась, спочатку не зафіксували мотив нетерпимості. 

Про це повідомили у Центрі моніторингу расистської та ксенофобської поведінки.

Фото: Shutterstock

Інцидент трапився у червні, коли Ганна, яка мешкає у Польщі вже 6 років, їхала забирати дитину з садочка. Вона відповіла на дзвінок українською, а потім відчула удар у потилицю та почула лайку. 

“Ти українська повія, ти ганчірка, у**б*й до України, я працюю і плачу податки, а ти отримуєш 500+”, – кричала невідома польськомовна жінка. 

Ганна намагалась пояснити нападниці, що теж платить податки, адже не перший рік працює в країні, однак та не припиняла її бити. У якийсь момент вона кинула у потерпілу її ж телефоном, а коли українка намагалась підняти його, то жінка знову напала на неї та зірвала з шиї ланцюжок з хрестом.

На заклик про допомогу відгукнулись двоє чоловіків: один знімав все, що відбувається, з балкона, а інший викликав поліцію. Нападниця била і їх, коли вони намагались утримати її до прибуття правоохоронців. 

У поліції спочатку не зафіксували мотив нетерпимості в інциденті, написавши лише про вкрадений ланцюжок. Однак після втручання активістів щодо ксенофобського нападу почали розслідування й тепер нападниці до покарання за крадіжку загрожує ще 5 років за ґратами. 

Нагадаємо, що торік у липні у Польщі вбили Дмитра Никифоренка. Українець повертався автобусом додому після зустрічі з колегами по роботі, коли його забрали до витверезника правоохоронці, які нібито сприйняли його за нетверезого. Там вони приснули Никифоренку в обличчя газом, побили, закували у кайданки та душили. Наручники з нього зняли лише тоді, коли до витверезника прийшла лікарка з пульсометром.

У справі затримали вісьмох осіб. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter