У Чехії до семи років увʼязнення засудили ексвійськового за мародерство в Україні

Дата: 07 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Празі суд засудив колишнього чеського військовослужбовця Філіпа Сімана до семи років позбавлення волі за мародерство під час його добровольчої служби в Україні.

Про це повідомляє ČTK.

Філіп Сіман. Фото: CTK / Šulová Kateřina

Державний прокурор Мартін Білий зазначив, що справа Сімана є першою в історії, коли за цей злочин, повʼязаний з війною в Україні, ухвалили вирок.

Суд над чоловіком розпочався минулого місяця. Прокурор вимагав для Сімана 10 років ув’язнення. Зрештою помʼякшувальною обставиною стало те, що раніше в нього не було судимостей. Однак вирок ще не є остаточним.

Підсудний намагався себе виправдати, стверджуючи, що він виконував накази свого командування.

“Обвинуваченого визнали винним на основі відеозаписів, які він сам зробив в Україні, а також свідчень очевидців”, – сказала голова колегії Празького міського суду Гана Крестинова.

27-річний Філіп Сіман приїхав до України наприкінці березня 2022 року і приєднався до українського добровольчого батальйону “Карпатська Січ”.

В Україні він служив в Ірпені та Бучі, де патрулював окопи й проводив зачищення. За вироком суду, він привласнював речі як цивільних осіб, так і загиблих солдатів, такі як обручки, інші ювелірні прикраси, злитки золота та срібла, а також готівку.

У квітні 2022 року Сімана затримала українська армія і згодом він повернувся до Чехії.

Сіману також висунули обвинувачення в незаконній службі в іноземних збройних силах, оскільки він приєднався до бойових дій в Україні без дозволу президента Чехії. Однак суд виправдав його за цим пунктом.

Нагадаємо, що в Україні за мародерство зазвичай судять російських окупантів. Зокрема, у травні цього року заочно до суду передали обвинувальний акт щодо російського бійця федеральної служби військ нацгвардії РФ, який займався мародерством під час окупації частини Київщини у 2022 році. Момент, як він краде одну з автівок, потрапив на камеру реєстратора, тож слідчі змогли встановити його особу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter