У Білорусі “за порушення громадського порядку” затримали журналіста Андрія Александрова

Дата: 13 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі силовики затримали журналіста Андрія Александрова.

Про це повідомляє TUT.by.

Андрій Александров

Про зникнення Александрова його колеги та рідні повідомили 12 січня, коли чоловік перестав виходити на зв’язок. Разом з ним зникла також його дівчина.

13 січня журналіста знайшли в Жовтневому РУВС Мінська, коли туди приїхали його колеги, щоб написати заяву про зникнення. Однак як саме медійник потрапив до РУВС, досі невідомо. Згодом вдалося відшукати й дівчину Александрова, яку утримували в сумнозвісному Центрі ізоляції правопорушників на Окрестіна.

Згідно з повідомленнями білоруських силовиків, наразі Александров перебуває в статусі підозрюваного в справі, відкритій за статтею “Організація і підготування дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь у них”. Санкції статті передбачають штраф або позбавлення волі строком до трьох років.

Білоруські силовики встановлюють причетність журналіста до дій, що порушують громадський порядок. До Александрова не пускають адвокатів. 

Нагадаємо, що від початку протестів, які не закінчуються в Білорусі із серпня минулого року, влада самопроголошеного президента Олександра Лукашенка тисне на незалежні медіа та журналістів. Наразі за ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь.

Однак білоруська влада тисне на журналістів й іншими способами. Так, наприкінці минулого року суд позбавив акредитації популярне видання TUT.by. За пів року медіа отримало цілих чотири попередження через матеріали, зокрема, про фальсифікації на виборах, обшуки у своєї колеги, корупцію серед посадовців, а також про прохання білоруської митниці підтвердити, що в популярній книжці про Гаррі Поттера немає закликів до повалення влади. За законами республіки позбавити статусу ЗМІ можна вже після двох попереджень. 

Цього року у світі кількість запроторених за ґрати журналістів перетнула рекордну позначку. За словами експертів, на цей показник вплинули й події в Білорусі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter