У Білорусі головреда “Віртуального Бреста” засудили за “образу” депутата

Дата: 25 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Суд білоруського Бреста засудив головного редактора видання “Віртуальний Брест” Андрія Кухарчика до півтора року “домашньої хімії” за статтею “Образа представника влади”.

Про це повідомляється в телеграм-каналі правозахисного центру “Весна | Брест”.

Андрій Кухарчик. Джерело: телеграм-канал “Весна Брест”

Справу на журналіста завели 7 вересня нинішнього року. За версією слідства, чоловік у телеграм-чаті “Обговорюємо небезпечний Брест” під фотографією депутата Палати представників Ігоря Марзалюка залишив такий коментар: “Народ побили, а депутат: “Забути образи й починати з чистого аркуша. От прикоритна […]”.

Суддя визнав Кухарчика винним в образі представника влади за статтею 369 Кримінального кодексу Білорусі та призначив йому півтора року обмеження свободи без скерування до виправної установи.

У лютому та липні в Кухарчика силовики вже проводили обшуки. Наприкінці серпня чоловіка оштрафували за поширення “екстремістських матеріалів”. Йшлося про фотографію жителя Бреста Володимира Гундаря в сорочці з орнаментом.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Білорусі за ведення “екстремістської діяльності у мережі” можна отримати сім років позбавлення волі.

Карати користувачів месенджерів і соціальних мереж, які читають “екстремістів”, дозволила постанова білоруського уряду. Документ надав право розглядати таких людей як учасників незаконних формувань.

Від початку масових протестів у Білорусі “екстремістським” визнали в країні чимало чого, зокрема сайт популярного медіа Tut.by, сайт-дзеркало видання та навіть його логотип. “Екстремістським” визнали й телеграм-канал Nexta, який на момент написання новини читали більш ніж 980 тисяч людей.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter