У Білорусі до десяти років ув’язнення засудили очільника правозахисного центру “Вясна” Олеся Беляцького

Дата: 03 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі до десяти років позбавлення волі засудили очільника правозахисного центру “Вясна” та лауреата Нобелівської премії миру Олеся Беляцького. Його та ще трьох правозахисників визнали винними у “контрабанді організованою групою” та “фінансуванні групових дій, які грубо порушують громадський порядок”.

Про це повідомили на сайті правозахисної організації “Вясна”.

Фото: SB news

Також до 9 років увʼязнення засудили заступника очільника “Вясны” Валентина Стефановича, координатора акції “Правозахисники за вільні вибори” Володимира Лабковича – до 7 років позбавлення волі, а правозахисника “Вясны” Дмитра Соловйова – до 8 років колонії заочно. 

Суддя Марина Запасник заявила, що засуджені “злочинним шляхом” через “контрабанду, організовану злочинною групою”, заволоділи сумою у розмірі 752 438 рублів 62 копійки. Тож з правозахисників хочуть стягнути, з урахуванням штрафу, 1 270 438 рублів та 62 копійки. Це майже 450 000 $.

Відомо, що у березні 2021 року проти правозахисного центру “Вясна” силовики відкрили справу за статтею про “організацію та участь у групових діях, що грубо порушують громадський порядок”. Тоді відбулися обшуки в офісах регіональних відділень центру, у квартирах членів організації, виклики на допити та інші процесуальні дії.

Причиною кримінального переслідування членів та волонтерів з боку авторитарного політичного режиму Олександра Лукашенка на тлі безпрецедентних репресій у країні громадські активісти назвали саме активну правозахисну діяльність.

У зв’язку з цим низка українських правозахисних організацій звернулася із заявою до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Міністерства закордонних справ України, президента України. В ній, зокрема, йшлося про вимогу до державних органів Білорусі негайно припинити переслідування правозахисників та незалежних журналістів і публічне засудження репресій та політичного тиску з боку білоруської влади на правозахисників і незалежних журналістів.

Згодом, 17 серпня 2021 року, у центрі Києва відбулася акція солідарності українців із незаконно ув’язненими в Білорусі правозахисниками центру “Вясна”, вона пройшла під назвою FreeViasna. Захід організували українські правозахисники та активісти на пішохідному мосту над алеєю Героїв Небесної сотні. Прийшли на неї зі світлинами затриманих.

Нагадаємо, що в Мінську 5 січня 2023 року розпочали судовий процес над очільником правозахисного центру “Вясна” Олесем Беляцьким, його заступником Валентином Стефановичем і координатором “вільних виборів” Володимиром Лабковичем. Троє політв’язнів перебувають під вартою з 14 липня 2021 року. Четвертого обвинуваченого Дмитра Соловйова, який перебуває за кордоном, судять заочно. 

У січні 2023 року також заарештували на 15 діб російську журналістку, правозахисницю Катерину Яньшину після висвітлення суду в справі правозахисників центру “Вясна” в Білорусі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter