Free Viasna: в Києві відбулася акція на підтримку незаконно ув’язнених у Білорусі правозахисників

Дата: 17 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У центрі Києва 17 серпня відбулася акція солідарності українців із незаконно ув’язненими в Білорусі правозахисниками центру “Весна”, вона пройшла під назвою FreeViasna.

Про це повідомила кореспондентка ZMINA.

Фото: Наталія Адамович

Захід організували українські правозахисники та активісти на пішохідному мосту над Алеєю Героїв Небесної Сотні. Прийшли на неї зі світлинами затриманих. Дату проведення обрали невипадково – саме в цей день рік тому білоруські силовики затримали першу представницю “Весни” Марфу Рабкову. Після цього й до сьогодні в Мінську та регіонах затримували десятки правозахисників, проводили у них обшуки, допитували.

Разом із Рабковою за ґратами досі перебувають представники правозахисту Алесь Беляцкий, Валентин Стефанович, Леонід Судаленко, Тетяна Ласиця, Андрій Чепюк і Володимир Лабкович. Організатори акції розповіли історію кожного з них, а також нагадали про те, що умови їхнього утримання, як і всіх політв’язнів режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, – нестерпні. Їх обмежують у листуванні та побаченнях з близькими, не допускають адвокатів, не надають якісної медичної допомоги, чинять на них психологічний тиск. Більше інформації про репресованих білоруських правозахисників можна прочитати на сайті fidh.

Фото: Наталія Адамович

Захід став частиною міжнародної кампанії солідарності з активістами білоруського правозахисного центру, яких позбавили волі за політичними мотивами. Учасники мали можливість сфотографуватися з плакатами із зображеннями затриманих правозахисників “Весни”, ці фото потім розповсюдять у мережі, щоб ще раз привернути увагу Європи та всього світу до ситуації в Білорусі.

На мосту, де відбувалася акція, організатори вивісили банер із написом “FreeViasna”. Він пробуде тут упродовж місяця, нагадуючи українцям про тотальне порушення прав людини та політичні репресії в Білорусі.

Фото: Наталія Адамович

В акції взяли участь представники Центру громадянських свобод, Національного превентивного механізму, Української Гельсінської спілки з прав людини, Центру прав людини ZMINA, ГО “Точка опори”, Луганського обласного правозахисного центру “Альтернатива” та інші.

Нагадаємо, що глобальна кампанія #FreeViasna ініційована Міжнародною федерацією за права людини (FIDH), що є  найстарішою правозахисною організацією, а також її партнерами. 17 вересня акції #FreeViasna відбулися по всьому світу, де пильно стежать за ситуацією з правами людини та нескінченними репресіями в Білорусі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 16 лютого 2021 року режим диктатора Лукашенка завдав удару по найвідоміших правозахисних організаціях – ПЦ “Весна” та Білоруській асоціації журналістів. Обшуки відбулися в офісах цих організацій, а також у квартирах більш ніж 40 правозахисників та журналістів по всій країні.

У зв’язку з цим низка українських правозахисних організацій звернулася із заявою до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Міністерства закордонних справ України, президента України. В ній, зокрема, йшлося про вимогу до державних органів Білорусі негайно припинити переслідування правозахисників та незалежних журналістів, а також про публічне засудження репресій та політичного тиску з боку білоруської влади на правозахисників і незалежних журналістів.

Протести в Білорусі почалися після чергових виборів президента 9 серпня 2020 року, коли тисячі людей відмовилися визнавати перемогу Лукашенка через фальсифікації. Більшість країн Європи та світу також вважає Лукашенка нелегітимним президентом. Влада Білорусі, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Тиск на активістів, правозахисників і незалежних журналістів не припинився й після спаду хвилі протестів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter