У Білорусі відкрили справу проти правозахисного центру “Вясна”

Дата: 05 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі проти правозахисного центру “Вясна” силовики відкрили справу за статтею про “організацію та участь у групових діях, що грубо порушують громадський порядок”. Наразі відбуваються обшуки в офісах регіональних відділень центру, у квартирах членів організації, виклики на допити та інші процесуальні дії.

Про це йдеться в сьогоднішній заяві ради центру.

Кримінальне провадження відкрито Головним управлінням з розслідування злочинів у сфері організованої злочинності та корупції Центрального апарату Слідчого комітету республіки за ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі, уточнюють у заяві.

За офіційною інформацією Слідчого комітету, “Вясна” нібито “здійснює фінансування та інше матеріальне забезпечення незаконних масових заходів, які мають на меті здійснення їхніми учасниками групових дій, що грубо порушують громадський порядок”.

За такими звинуваченнями вже взяли під варту правозахисників і волонтерів центру Марфу Рабкову, Андрія Чепюка, Леоніда Судаленка та Тетяну Ласицю.

У правозахисному центрі наголошують, що Державне республіканське телебачення веде пропагандистську інформаційну кампанію, в якій членів цього громадського об’єднання фактично звинувачують у терористичній діяльності.

Попри заяви представників офіційної влади “Вясна” жодного разу не була організатором жодних насильницьких дій і завжди підтримувала мирну реалізацію цивільних і політичних свобод, заявляють правозахисники.

Причиною кримінального переслідування членів та волонтерів з боку авторитарного політичного режиму Олександра Лукашенка на тлі безпрецедентних репресій у країні громадські активісти назвали саме активну правозахисну діяльність.

У своїй заяві рада правозахисного центру висловила протест через чергові репресії щодо організації та її членів, а також виступила з вимогою негайно припинити кримінальне переслідування щодо об’єднання та негайно звільнити з-під варти правозахисників і волонтерів організації та сотні інших політв’язнів.

Нагадаємо, що 16 лютого 2021 року режим диктатора Лукашенка завдав удару по найвідоміших правозахисних організаціях – ПЦ “Вясна” та Білоруській асоціації журналістів. Обшуки відбулися в офісах цих організацій, а також у квартирах більш ніж 40 правозахисників та журналістів по всій країні.

У зв’язку з цим низка українських правозахисних організацій звернулася із заявою до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Міністерства закордонних справ України, президента України. В ній, зокрема, йдеться про вимогу до державних органів Білорусі негайно припинити переслідування правозахисників та незалежних журналістів і публічне засудження репресій та політичного тиску з боку білоруської влади на правозахисників і незалежних журналістів.

Також у тексті заяви міститься заклик до урядів країн – партнерів України запровадити жорсткіші економічні санкції та посилити міжнародну ізоляцію режиму Лукашенка. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter