У Білорусі заарештували російську журналістку, яка висвітлювала суд над нобелівським лауреатом Олесем Беляцьким

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Російську журналістку, правозахисницю Катерину Яньшину заарештували на 15 діб після висвітлення суду в справі правозахисників центру “Вясна” в Білорусі, фігурантом якої, зокрема, є Нобелівський лауреат Олесь Беляцький.

Про це йдеться в заяві видання “Адвокатська вулиця”, з яким співпрацює медійниця.

Яньшина висвітлювала процес у Ленінському райсуді Мінська 5 січня. Після закінчення засідання журналістку затримали пристави та, ймовірно, співробітники КДБ. Вони звинуватили медійницю в порушенні порядку засідання, оскільки та вела фото- та відеознімання. Яньшину провели в службове приміщення для “бесіди”, після чого зв’язок з нею зник, йдеться в заяві.

За даними Центру захисту прав людини “Меморіал”, Яньшина провела ніч в ізоляторі тимчасового тримання (ІТТ), адвоката до неї не допустили.

Журналістку звинуватили в дрібному хуліганстві. За даними журналістів, у протоколі вказали, що Яньшина в суді “поводилася зухвало”, а у відділку, за версією міліції, нецензурно лаялася, кричала на співробітників і відмовлялася підкорятися їхнім вимогам.

Суд над Яньшиною пройшов через відеозв’язок, сама журналістка весь час перебувала в ІТТ. На засіданні вона заявила, що в протоколі написано неправду. Попри це суддя Тетяна Мотиліна призначила їй арешт строком на 15 діб.

Нагадаємо, що в Мінську 5 січня 2023 року розпочали судовий процес над очільником правозахисного центру “Вясна” Олесем Беляцьким, його заступником Валентином Стефановичем і координатором “вільних виборів” Володимиром Лабковичем. Четвертого обвинуваченого Дмитра Соловйова, який перебуває за кордоном, судять заочно. Троє політв’язнів перебувають під вартою з 14 липня 2021 року – їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Влада республіки звинувачує їх в економічних злочинах.

2022 року голова Беляцький став лауреатом Нобелівської премії миру спільно з російським “Меморіалом” та українським Центром громадянських свобод.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter