У Білорусі судять чотирьох членів правозахисного центру “Вясна”

Дата: 06 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Мінську триває суд над очільником правозахисного центру “Вясна” Алєсем Беляцьким, його заступником Валентином Стефановичем і координатором “вільних виборів” Володимиром Лабковичем. Четвертого обвинуваченого Дмитра Соловйова, який перебуває за кордоном, судять заочно. Троє політв’язнів перебувають під вартою з 14 липня 2021 року їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Про це повідомляє правозахисний центр “Вясна”.

Під час судового засідання правозахисники подали клопотання, щоб процес вели білоруською мовою і щоб із них зняли наручники, оскільки це принижує їхню гідність. Суддя відмовилася задовольнити перше клопотання. Сказала, що в Білорусі дві державні мови. Проте вона дозволила їм продовжувати говорити в суді білоруською. Друге клопотання правозахисників не розглянули.

Також суд не задовольнив клопотання про звільнення Алеся Беляцького з-під варти. Адвокати просили про це, бо Беляцький має серцево-судинне захворювання. Суд як причину відмови назвав те, що правозахиснику інкримінують статтю з категорії тяжких, а він може втекти за кордон.

Стефанович, Лабкович та Беляцький не визнають своєї провини.

Матеріали справи займають 283 томи по 300 сторінок. Це рекордна за обсягом політична справа в Білорусі.

Алєся Беляцького, Валентина Стефановича і Володимира Лабковича звинувачують у фінансуванні антиурядових протестів та контрабанді грошей. У правозахисному центрі “Вясна” вважають звинувачення політично мотивованими, а Беляцького та інших фігурантів справи політичними в’язнями.

Цьогоріч Алесь Беляцький здобув Нобелівську премію миру. Лауреатами також стали український Центр громадянських свобод і російська правозахисна організація “Меморіал”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter