В Осло вручили Нобелівську премію миру правозахисникам з України, Білорусі та РФ

Дата: 10 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

В Осло відбулася церемонія вручення Нобелівської премії миру, яку в 2022 році присудили лауреатам з Білорусі, Росії та України – білоруському правозахиснику Алєсю Бєляцькому, російській правозахисній організації “Меморіал” та українській правозахисній організації Центр громадянських свобод. 

Онлайн-трансляцію церемонії опублікували на YouTube-каналі Nobel Prize.

Наталія Пінчук, Ян Рачинський, Олександра Матвійчук. Джерело: AP

Нагороду на церемонії отримали очільниця ЦГС Олександра Матвійчук, представник “Меморіалу” Ян Рачинський, а також дружина політв’язня Бєляцького Наталія Пінчук.

Лауреати на сцені закликали міжнародну спільноту створити трибунал для Володимира Путіна та його пособника Олександра Лукашенка.

Олександра Матвійчук наголосила, що розцінює премію, як визнання зусиль усього українського народу. Вона також додала, що світ має реагувати на системні порушення прав людини з боку РФ.

“Ми отримали Нобелівську премію миру під час війни, яку розпочала Росія. Ця війна триває вже 8 років, 9 місяців і 21 день. Для мільйонів людей стали звичними такі слова, як обстріли, катування, депортації, фільтраційні табори. Але немає таких слів, щоб передати біль матері, яка втратила новонародженого сина, яка втратила сина після обстрілу пологового відділення лікарні…” – сказала глава Центру громадянських свобод. 

Олександра Матвійчук. Джерело: AP

Вона додала, що світ довго заплющував очі на російські злочини у різних країнах. За її словами тепер РФ прагне зламати спротив та окупувати Україну через умисне завдання болю цивільному населенню. Матвійчук також додала, що російський народ буде нести відповідальність за цю ганебну сторінку своєї історії та прагнення силоміць відродити колишню імперію.

Лауреатка зазначила, що люди в Україні “як ніхто хочуть миру”.

“Але мир не настає, коли країна, на яку напали, складає зброю. Тоді це не мир, а окупація… Ми не залишимо людей на окупованих територіях на смерть та тортури. Життя людей не може бути “політичним компромісом”. Боротися за мир – це не піддаватися на тиск агресора, а захищати людей від його жорстокості”, – наголосила правозахисниця.

Джерело: AP

Дружина Алєся Бєляцького Наталія Пінчук подякувала Нобелівському комітету за нагороду чоловіка і сказала, що таке рішення зміцнило Алєся в його відданості “твердому відстоюванню своїх переконань” і дало надію всім білорусам, що вони можуть розраховувати на солідарність демократичного світу в боротьбі за свої права, незалежно від тривалості боротьби.

“Дякую всім, хто підтримував Алєся, його друзів і його справу всі ці роки і підтримує його зараз. Щиро вітаю Центр громадянських свобод та Міжнародне товариство “Меморіал” із заслуженою нагородою. Ми всі з Алєсєм усвідомлюємо, наскільки важливо і ризиковано виконувати місію правозахисників, особливо в трагічний час російської агресії проти України”, – додала Пінчук.

Також на трибуні виступив Ян Рачинський:

“Ми особливо вдячні Нобелівському комітету за те, що розділяємо цю високу честь з українським Центром громадянських свобод і мужнім білоруським правозахисником Алєсєм Бєляцьким. Таке рішення комітету має важливе символічне значення. Воно підкреслює, що державні кордони не можуть і не повинні розділяти громадянське суспільство. А для нас це сусідство – додаткова нагорода”, – сказав очільник “Меморіалу”.

Нагадаємо, лауреатів Нобелівської премії миру 2022 оголосили 7 жовтня. 

Правозахисниця Олександра Матвійчук стала першою лауреаткою Нобелівської премії миру від України за часи незалежності.

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter