Одним із лауреатів цьогорічної Нобелівської премії миру став український Центр громадянських свобод

Дата: 07 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Цьогорічними лауреатами Нобелівської премії миру стали білоруський правозахисник Алесь Бяляцький, російська правозахисна організація “Меморіал” і українська правозахисна організація “Центр громадянських свобод”. 

Про це повідомили організатори премії. 

Команда Центру громадянських свобод. Фото: ЦГС

Центр громадянських свобод створили у 2007 році, коли лідери правозахисних організацій з дев’яти пострадянських країн прийняли рішення про початок роботи транскордонного ресурсного центру підтримки в Києві. 

Організація, серед іншого, проводить міжнародні молодіжні правозахисні школи, організовувала міжнародний комітет і польову місію з прав людини у Білорусі, а також брала участь в мобільних моніторингових групах в Криму і на Донбасі. Правозахисники також передали в Міжнародний кримінальний суд подання зі свідоцтвами про злочини проти людяності, вчинені режимом Януковича під час Євромайдану. 

Місією центру, як кажуть самі правозахисники, є становлення прав людини, демократії та солідарності в Україні та регіоні ОБСЄ задля утвердження людської гідності.

Біоруський правозахисник Алесь Бяляцький, який також став лауреатом цьогорічної Нобелівської премії миру, є керівником білоруського правозахисного центру “Вясна” та політичним в’язнем. Чоловік вже є лауреатом чималої кількості премій, зокрема імені Леха Валенси, Вацлава Гавела та Сахарова. 

Алесь Бяляцький

У 2011 році білоруський режим засудив Бяляцького на 4,5 року тюрми за звинуваченням у несплаті податків, а торік влітку затримав його знову. 

Ще одним лауреатом Нобелівської премії миру став російський правозахисний центр “Меморіал”, який російська влада ліквідувала торік. З 2014 року від  правозахисників вимагали, аби вони визнали себе іноземними агентами, адже нібито отримують іноземне фінансування та ведуть політичну діяльність.

Своєю чергою в “Меморіалі” відмовляються це робити та наголошували, що єдиною функцією організації є збереження пам’яті про репресії радянського періоду.

Фото: Коммерсантъ

Російська влада переслідує співробітників “Меморіалу” й поодинці. Так, голову карельського “Меморіалу” Юрія Дмитрієва запроторили до в’язниці на 15 років. У 90-х він особисто віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС вбили понад тисячу представників української культурної еліти. Саме з роботою історика пов’язують переслідування його колеги. 

Організатори цьогорічної Нобелівської премії наголосили, що троє лауреатів премії миру “протягом багатьох років пропагували право критикувати владу та захищати основні права громадян”.

“Вони доклали багато зусиль, щоб задокументувати воєнні злочини, порушення прав людини та зловживання владою. Разом вони демонструють важливість громадянського суспільства для миру та демократії”, – кажуть вони. 

До цього року Україна не мала жодного лауреата Нобелівської премії, яку почали присуджувати у 1901 році. Однак Україна є батьківщиною семи Нобелівських лауреатів: 

  • 1908 — Ілля Мечников, фізіологія та медицина;
  • 1952 — Зельман Ваксман, фізіологія та медицина;
  • 1966 — Йосеф Шмуель Аґнон, література
  • 1971 — Саймон (Семен) Кузнець народився у Пінську, навчався у Харкові, економіка;
  • 1981 — Роалд Гоффман, хімія;
  • 1992 — Георгій Харпак, фізика;
  • 2015 — Світлана Алексієвич, література

Нагадаємо, що минулого року лауреатами Нобелівської премії миру стали головний редактор російської “Нової газети” Дмитро Муратов та філіппінська журналістка Марія Ресса.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter