Нобелівську премію миру отримали російський журналіст та філіппінська журналістка

Дата: 08 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Лауреатами Нобелівської премії миру стали головний редактор російської “Нової газети” Дмитро Муратов та філіппінська журналістка Марія Ресса.

Про це повідомили 8 жовтня на сайті Норвезького Нобелівського комітету.

Джерело: твіттер The Nobel Prize

“Пані Ресса та пан Муратов отримують премію миру за їхню мужню боротьбу за свободу вираження поглядів на Філіппінах та в Росії”, – говориться в повідомленні.

У комітеті наголосили на тому, що з  моменту заснування 1993 року “Нова газета” публікувала критичні статті на теми від корупції, поліцейського насильства, незаконних арештів, маніпуляцій на виборах, фабрик тролів і до застосування російських військових у Росії та за межами.

Через це журналісти видання отримували погрози, насильство та вбивства. З моменту заснування газети шість її журналістів, зокрема Анна Політковська, яка писала про війну в Чечні, були вбиті.

Попри це, за словами голови комітету Берит Рейсс-Андерсена, головред Муратов не відмовився від принципу незалежності та послідовно захищав право журналістів писати на вибрані теми, поки це відповідає професійним та етичним стандартам журналістики.

Ресса використовує свободу вираження поглядів, щоб викривати на Філіппінах зловживання владою, застосування насильства та авторитаризм, що зростає. 2012 року вона стала співзасновницею компанії з цифрових медіа для журналістських розслідувань Rappler, яку очолює досі.

Зокрема, вона зосереджена на вбивчій кампанії режиму глави Філіппін Родріго Дутерте проти наркотиків, кількість смертей через яку настільки велика, що нагадує війну проти власного населення країни.

Водночас Ресса та Rappler також задокументували, як соціальні медіа в країні використовуються для поширення фейкових новин, переслідування опонентів та маніпулювання публічним дискурсом.

Присудження премії миру Рессі та Муратову має на меті підкреслити важливість захисту свободи вираження поглядів та свободи преси, без яких “важко буде успішно пропагувати братство між народами, роззброєння та кращий світовий порядок, щоб досягти успіху в наш час”, наголосили в Нобелівському комітеті.

Нагадаємо, що Нобелівська премія миру – одна з п’яти створених за заповітом Альфреда Нобеля премій, які вручаються тим, хто приніс найбільшу користь людству.

Премія миру вважається найпрестижнішою міжнародною премією за зусилля по зміцненню миру. Її розмір на сьогодні – 9 мільйонів шведських крон.

Премію вручають щорічно 10 грудня, в день смерті Нобеля.

Загалом з 1901 року Нобелівську премію миру присуджували 101 раз 132 лауреатам: 90 чоловікам, 17 жінкам та 25 організаціям. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter