У 2021-му загальна кількість страт у світі зросла за рахунок Ірану та Саудівської Аравії – Amnesty International

Дата: 26 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У 2021 році спостерігалося тривожне зростання кількості страт і смертних вироків, оскільки країни, де зазвичай страчують найбільше людей, повернулися до звичної практики, а суди відновили повноцінну роботу після коронавірусних обмежень.

Фото: Amnesty International

Про це заявляє Amnesty International у своїй щорічній доповіді про страти.

За даними організації, минулого року у 18 країнах провели щонайменше 579 страт, що на 20% більше, ніж у 2020 році. Загальне зростання кількості страт відбулось здебільшого за рахунок Ірану та Саудівської Аравії.

Так, в Ірані стратили щонайменше 314 осіб (проти 246 у 2020-му) — це найбільша кількість страт з 2017 року. У країні різко зросла кількість страт за злочини, пов’язані з наркотиками, – кричуще порушення міжнародного права, яке забороняє застосовувати страти за злочини, не пов’язані з умисним вбивством. Водночас в Саудівській Аравії більше як вдвічі збільшилася кількість страт. Ця тенденція збереглась і в 2022 році, адже за один день у березні 2022-го там стратили 81 людину.

“Після різкого зниження кількості страт у 2020 році, минулого року Іран та Саудівська Аравія знову почали частіше застосовувати смертну кару, зокрема, відверто порушуючи заборони, встановлені міжнародним правом у галузі прав людини. Ганебне прагнення цих країн не залишити своїх катів без роботи не відпало і в перші місяці 2022 року”, – заявила генеральна секретарка Amnesty International Аньєс Калламар.

Також у 2021 році судді винесли 2052 смертні вироки у 56 країнах, що майже на 40% більше, ніж у 2020-му. Особливо різке зростання кількості смертних вироків було зафіксовано в таких країнах, як Бангладеш (181 смертний вирок у 2021 році проти щонайменше 113 у 2020-му), Індія (зростання з 77 до 144) та Пакистан (з 49 до 129).

В Amnesty International пов’язують таке зростання зі зняттям ковідних обмежень, які до цього відкладали завершальні етапи судових розглядів.

Та попри все вищезгадане загальна кількість страт у 2021 році стала другим найнижчим показником після 2020-го, зафіксованим Amnesty International принаймні з 2010 року.

Як і в попередні роки, у підсумкову статистику щодо смертних вироків та страт не потрапили тисячі людей, яких, як припускає Amnesty International, стратили і яким виносили смертні вироки в Китаї, а також велика кількість страт, проведених у Північній Кореї та В’єтнамі. Практика оголошувати такі дані державною таємницею та обмежений доступ до інформації унеможливили точний моніторинг проведення страт у цих трьох країнах.

В Ірані зберігалася обов’язкова смертна кара за зберігання певних видів та обсягів наркотиків – при цьому кількість страт за злочини, пов’язані з наркотиками, зросла більше ніж у п’ять разів, з 23 у попередній рік до 132 у 2021 році. Кількість жінок, про яких було точно відомо, що їх стратили, також зросла з 9 до 14, а іранська влада продовжила свій жорстокий наступ на права дітей, стративши трьох осіб, яким на момент скоєння злочину не виповнилося 18 років, що суперечить зобов’язанням країни щодо міжнародного права.

Значне збільшення числа смертних вироків проти 2020 року було зафіксовано у Демократичній Республіці Конго (не менше 81 проти 20), Єгипті (не менше 356 проти 264), Іраку (не менше 91 проти 27) , М’янмі (не менше 86 у порівнянні з 1), В’єтнамі (не менше 119 проти 54) та Ємені (не менше 298 проти 269).

У правозахисній організації наголошують, що у ряді країн у 2021 році смертна кара застосовувалася як інструмент державних репресій щодо меншин і учасників демонстрацій, при цьому уряди демонстрували повну зневагу до гарантій та обмежень на застосування смертної кари, встановлених міжнародним правом та стандартами в галузі прав людини.

Так, зростання застосування смертної кари в умовах воєнного стану було зафіксовано в М’янмі, де військові передали повноваження щодо розгляду справ цивільних осіб військовим трибуналам, які проводили розгляди у спрощеному порядку без права на апеляцію. Близько 90 людей було довільно засуджено до страти, деякі заочно під час кампанії, яку багато хто сприйняв як цілеспрямоване переслідування державою протестувальників та журналістів.

Водночас єгипетська влада продовжувала вдаватися до тортур і масових страт, часто після несправедливих судових процесів у Надзвичайних судах державної безпеки, а в Ірані смертні вироки непомірно часто виносили представникам етнічних меншин за такими розпливчастими звинуваченнями, як “ворожнеча з Богом”. Щонайменше 19% зареєстрованих смертних вироків (61) було винесено представникам етнічної меншини белуджі, які становлять близько 5% населення Ірану.

Утім, попри негативні тенденції у згаданих країнах Amnesty International відзначає, що кількість країн, які практикують смертну кару, продовжує зменшуватись.

Так, у Сьєрра-Леоні закон, який скасовує смертну кару за всі злочини, був одноголосно прийнятий парламентом у липні 2021 року, хоча ще не набув чинності. У грудні в Казахстані ухвалили закон про скасування смертної кари за всі злочини, який набув чинності в січні 2022 року. Уряд Папуа-Нової Гвінеї розпочав загальнонаціональні консультації з питання про страту, за результатами яких було прийнято законопроєкт про скасування смертної кари в січні 2022 року, він ще не набув чинності. Наприкінці 2021 року уряд Малайзії оголосив, що у третьому кварталі 2022 року він представить проєкт законодавчих реформ зі скасування смертної кари. А в Центральноафриканській Республіці та Гані парламентарі розпочали процес реформи законодавства з метою скасування смертної кари, який триває і зараз.

У США Вірджинія стала 23-м штатом, який скасував страту, і першим таким південним штатом, а в Огайо третій рік поспіль переносять або зупиняють проведення всіх призначених страт. Нова адміністрація США також запровадила у липні тимчасовий мораторій виконання смертних вироків, винесених федеральними судами. У 2021 році в США було виконано найменшу з 1988 року кількість смертних вироків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter