Турецькі посадовці відмовляться від WhatsApp через рішення соцмережі передавати дані користувачів Facebook

Дата: 11 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Адміністрація президента Туреччини Реджепа Ердогана повідомила, що відмовиться від використання месенджера WhatsApp через те, що соціальна мережа почне передавати особисті дані користувачів у компанію Facebook.

Про це повідомляє Bloomberg.

Фото: Justin Sullivan / Getty Images

Створений американським програмістом українського походження месенджер WhatsApp компанія Facebook придбала наприкінці 2014 року. 9 січня поточного року застосунок оновив угоду користувача і відтепер передаватиме особисті дані користувачів корпорації. 

Месенджер передаватиме Facebook, зокрема, реєстраційні дані акаунтів, дані про транзакції, службову інформацію, інформацію про пристрій, IP-адресу тощо.

“Бувши однією з компаній Facebook, WhatsApp отримує інформацію від інших компаній Facebook і надає інформацію іншим компаніям Facebook. Ми можемо використовувати інформацію, отриману від цих компаній, а вони можуть використовувати інформацію, надану нами, щоб забезпечувати функціонування наших послуг”, – повідомили в компанії. 

У відповідь на це влада Туреччини, яка минулого року ухвалила закон, що жорсткіше регулює соцмережі, повідомила, що місцеві посадовці відмовляються від послуг застосунку та починають використовувати додаток BiP, який належить місцевій компанії Turkcell Iletisim Hizmetleri AS.

Нагадаємо, що з липня минулого року, згідно з турецькими законами, іноземні сайти соціальних мереж мусять призначати спеціальних представників для розв’язання проблем влади щодо контенту. Нове законодавство також вимагає зберігати дані турецьких користувачів усередині країни, що спрощує доступ до них для силовиків. 

Правозахисники фіксують зниження рівня свободи слова в Туреччині з 2010 року, а після невдалого державного перевороту, що відбувся у 2016 році, ситуація тільки погіршилась. Спочатку влада країни заблокувала роботу Google Drive, Dropbox, OneDrive і GitHub, а згодом заблокувала Twitter та Facebook.

Тиснуть у країні не тільки на соціальні мережі, але й на опозиційних журналістів. Раніше ZMINA розповідала про 74-річну журналістку Назлі Ілічак, яка відбуває довічне ув’язнення за звинуваченням у спробі перевороту 2016 року. На додаток до свого строку вона отримала ще п’ять років і десять місяців за публікацію конфіденційних матеріалів. Загалом турецька влада присудила довічне ув’язнення шістьом журналістам, арештованим після спроби перевороту.

Туреччина переслідує й тих журналістів, які встигли залишити країну. Так, у липні 2018-го Україна порушила право іноземця на захист і видала турецькій владі журналіста Юсуфа Інана

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter