Туреччина посилила контроль за соцмережами

Дата: 29 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Турецький парламент прийняв закон, який регулює соціальні мережі.

Про це повідомляє Reuters.

Фотографія: Reuters
Документ, який підтримали уряд, правляча партія президента Ердогана, що має більшість у парламенті, та її союзниця націоналістична партія, зобов’язує іноземні сайти соціальних мереж призначати турецьких представників для вирішення проблем влади щодо контенту та встановлює терміни видалення матеріалів. Нове законодавство також вимагає зберігати дані турецьких користувачів всередині країни, що спрощує доступ до них для силовиків. 

Порушників нового закону чекатимуть штрафи, блокування реклами або зменшення спроможності відвідуваності сайту до 90%, що фактично блокує доступ. Критики закону вже назвали його посиленням цензури в країні. 

Відомо, що з 2010 року правозахисники фіксують зниження рівня свободи слова у Туреччині, а після невдалого державного перевороту, що відбувся у 2016 році, ситуація тільки погіршилась. Так, у жовтні 2016 влада заблокувала роботу Google Drive, Dropbox, OneDrive і GitHub, а через місяць заблокувала Twitter, Facebook і WhatsApp. 

Тиснуть у країні не тільки на соціальні мережі, але й на опозиційних журналістів. ZMINA раніше розповідала про 74-річну журналістку Назлі Ілічак, яка відбуває довічне ув’язнення за звинуваченням у спробі перевороту 2016 року. На додаток до свого строку вона отримала ще п’ять років і десять місяців за публікацію конфіденційних матеріалів. Загалом турецька влада присудила довічне ув’язнення шістьом журналістам, арештованим після спроби перевороту.

Туреччина переслідує й тих журналістів, які встигли залишити країну. Так, у липні 2018 Україна порушила право іноземця на захист та видала турецькій владі журналіста Юсуфа Інана. 

Фотографія обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter