Засудженого експосадовця Мін’юсту тримають у камері з ремонтом, поки інші в’язні колонії на Чернігівщині живуть у антисанітарії

Дата: 19 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини звернувся до Міністерства юстиції та правоохоронців, щоб ті відреагували на виявлені порушення у Менській колонії №91 на Чернігівщині. 

Про це розповів Омбудсман Дмитро Лубінець

Умови у Менській колонії у 2023 році. Фото: Харківська правозахисна група

Колонія визначена для утримання чоловіків:

  • які раніше працювали в суді, органах юстиції та правоохоронних органах; 
  • які вперше засуджені до позбавлення волі; 
  • які раніше відбували покарання у вигляді позбавлення волі.

Під час візиту до установи Омбудсман зафіксував численні порушення, наприклад, антисанітарію, грибок та тарганів. Разом з цим для трьох ув’язнених створили окремі умови. Мова йде про колишнього голову одного з управлінь з питань виконання кримінальних покарань Мін’юсту та “двох його прибічників”. 

“Лише для цих осіб провели ремонт у 2024 році, попри принизливі умови в інших відділеннях колонії. Ба більше, у них у розпорядку цілих п’ять приміщень відділення соціально-психологічної служби №7. Коли в колонії перебуває понад 370 осіб! Також ці люди мають власний прогулянковий дворик, а їжу їм подають у кімнати”, – розповідає Лубінець. 

Для ілюстрації ситуації Омбудсман опублікував колаж з порівнянням “звичайних” камер та камер для трьох інших в’язнів.

Порушення у Менській колонії №91 виявляють не вперше. Ба більше, до повідомлення Лубінця Офіс омбудсмана вже звертав увагу на колонію у поточному році. Торік правозахисники приходили до колонії з перевіркою й також знайшли порушення.

Уповноважений каже, що звернувся до керівництва Мін’юсту, але там проблем не бачать. Чинний міністр юстиції, який відчуває сором за роботу інших посадовців, ігнорує рекомендації Омбудсмана про те, як треба усувати порушення прав людини в місцях несвободи. 

“Чекаю належного реагування на таке привілейоване утримання на фоні загального безладу та порушень прав інших засуджених”, – додав Лубінець. 

Правоохоронці публічно на ситуацію поки не реагували. 

Нагадаємо, що кілька років тому міністр юстиції Денис Малюська відкрито заявив, що права людини не в пріоритеті очолюваного ним відомства. 

Нині, за даними журналістів, у владі замислюються над його заміною на посадовицю, підозрювану у корупції.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter