Трьох незаконних кримських “суддів” заочно засудили до 12 років в’язниці. Один з них причетний до переслідування політв’язня Балуха

Дата: 27 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

За публічним обвинуваченням Прокуратури Автономної Республіки Крим по 12 років позбавлення волі заочно отримали ще троє незаконних “суддів” з тимчасово окупованого півострова. Суд визнав їх винними у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).

Про це повідомляє пресслужба прокуратури в телеграмі.

Будівля незаконного “Верховного суду” в тимчасово окупованому Криму

Прокурори довели, що після захоплення півострова російськими збройними силами українські судді зрадили присягу та перейшли працювати до окупаційних судових органів ворога.

За окупаційної влади вони обійняли посади в незаконно створених “Верховному суді РК РФ”, “Роздольненському районному суді РК” та “Київському районному суді м. Сімферополя”.

У повідомленні не називають імен та прізвищ фігурантів, однак Крим.Реалії з посиланням на джерела повідомляє, що йдеться про Яніну Охоту (Ianina Okhota, Yanina Okhota), Олену Кузнецову (Olena Kuznetsova, Elena Kuznetsova) та Олександра Абеляшева (Oleksandr Abelyashev, Aleksandr Abelyashev).

У прокуратурі додали, що своїми діями та рішеннями злочинці сприяли становленню та зміцненню окупаційної влади на півострові, здійснювали правосуддя за російським законодавством та надавали допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України.

Олександр Абеляшев, як стверджується, причетний до переслідування кримського активіста Володимира Балуха. 2015 року “суддя” дав дозвіл російським силовикам на обшук житла, а пізніше ухвалив рішення про арешт Балуха за нібито “непокору” окупаційній міліції.

У відомстві нагадали, що 2017 року репресивна судова система окупантів незаконно засудила Балуха до трьох з половиною років колонії загального режиму. У 2019 році політв’язня обміняли й він повернувся до України.

Нагадаємо, у грудні 2015 року Вища рада юстиції України зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.

19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які, порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.

У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді щодо 319 кримських суддів-зрадників.

11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter