Сили безпеки та оборони закликали світову спільноту не допустити судилища над захисниками Маріуполя

Дата: 12 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Україна вимагає негайно направити представників ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста до Оленівки, а також закликає світ не допустити судилища над захисниками Маріуполя, яке анонсували окупанти.

Про це йдеться у спільній заяві Сил безпеки та оборони.

Фото: 20 хвилин

“Операція з порятунку 2,5 тисячі захисників Маріуполя була єдиним можливим варіантом, щоб зберегти життя нашим Героям. Альтернативи на кшталт екстракшн не було, стояв вибір: операція з порятунку чи загибель на “Азовсталі” насамперед тяжкопоранених. Адже запаси необхідних медикаментів закінчувалися”, – йдеться у заяві.

Тяжкопоранених вдалося врятувати першими під час обміну в червні. Так, 144 людей, з яких 95 – захисники Маріуполя, вже повернули. Більшість з них мали тяжкі поранення, але вже отримали необхідну медичну допомогу та реабілітацію.

Як зауважують Сили безпеки та оборони, всі державні інституції працюють над тим, щоб повернути захисників Маріуполя та усіх українців, які перебувають у полоні Росії. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими продовжує працювати для визволення українських захисників з полону та розшуку осіб, які зникли безвісти за особливих обставин.

Водночас вони підтримують зв’язок з родинами полонених військовослужбовців та виконують зобов’язання щодо їхнього соціального захисту.

“Ми закликаємо увесь цивілізований світ не допустити анонсованого катами судилища у Маріуполі над українськими Захисниками та Захисницями. Вимагаємо негайно направити представників Організації Об’єднаних Націй, Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць, в яких утримують українських військовополонених, передусім – Оленівки”, – наголошується в спільній заяві.

Сили безпеки та оборони зазначають, що Україна постійно посилює публічну комунікацію з партнерами, звертається до міжнародних організацій та світових лідерів, привертає увагу світу до дій, що чинять окупанти з українськими військовими, які перебувають у полоні. Тоді як РФ не дотримується зобов’язань, нехтує домовленостями, не визнає міжнародних норм і правил ведення війни. 

Нагадаємо, що в тимчасово окупованому Маріуполі росіяни планують влаштувати показовий “суд” над українськими військовополоненими. Для цього на сцені Маріупольської камерної філармонії окупанти вже збирають тюремні клітки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter