Свідоцтва про народження або смерть на окупованих територіях видаватимуть швидше

Дата: 18 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Після остаточного ухвалення законопроекту №3171 отримати свідоцтво про народження і смерть на окупованих територіях можна буде за кілька днів.

Для цього варто звернутися до будь-якого суду. Рішення суду можна буде одразу отримати на руки, прийти з ним до органів РАГСу і того ж дня отримати свідоцтво про народження чи смерть.

Міністерство юстиції виступило з ініціативою спрощеного порядку встановлення факту народження чи смерті через суд. Законопроект вже пройшов перше читання, його підтримали 300 народних депутатів, повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

На тимчасово окупованих територіях проживає близько 6 мільйонів громадян, щомісяця там народжуються та помирають тисячі людей, і при цьому немає можливості отримати українські документи. 

Станом на сьогодні підтвердити факт народження або смерті можна в судовому порядку, але є нюанси.

Цей порядок є обтяжливим для людей, адже передбачає звернення до конкретного суду. Якщо це стосується Криму – одного з судів у Києві, якщо це стосується Донбасу – одного із судів, визначених Вищим спеціалізованим судом в тій частині Донбасу, яка контролюється Україною“, – коментує Сергій Петухов, заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції.

Цей процес доволі тривалий, займає кілька місяців. Через це люди не можуть вирішити питання під час однієї кількаденної поїздки, змушені витрачати кошти на дорогу не один раз, а до цього ще додаються судові витрати.

Законопроект № 3171, розроблений і поданий Міністерством юстиції, передбачає, що із відповідною заявою можна буде звернутися до будь-якого суду на території України.

Також термін розгляду таких справ планують зменшити. Нині тривають консультації, можливо, це буде 48 годин або 3-5 робочих днів, говорить заступник міністра юстиції.

“Але в будь-якому випадку цей порядок передбачатиме першочергове прийняття таких заяв та їх прискорений розгляд“, – говорить Сергій Петухов.

Після рішення суду його можна буде одразу отримати на руки, прийти з ним до органів РАГСу та того ж дня отримати свідоцтво про народження чи смерть.

Усе вирішувати через суд – цього не достатньо, стверджує Вікторія Савчук, юристка громадської організації “Крим SOS”.

Юристка пояснює, що батьки часто не можуть виїхати з тимчасово окупованого Криму з дітьми, які там народилися, щоб отримати свідоцтво про народження. Адже для перетину, власне, потрібні документи на дитину. Люди, які переїхали з окупованих територій після того, як в їхній сім’ї хтось народився чи помер, обмежені у праві звернення до РАГСу щодо отримання документів.

“З цього випливають інші наслідки, які стосуються неможливості отримати соціальну допомогу, адресну допомогу, неможливості реєстрації дитини як внутрішньо переміщеної особи“, – говорить Савчук.

Тож окрім законопроекту потрібно прописати загальну адміністративну процедуру отримання документів, а судовий розгляд залишити для особливо складних випадків, які неможливо врегулювати адміністративним шляхом.

Сулейман Мамутов, правовий аналітик ВБФ “Право на захист”, підкреслює, що діти, на яких немає можливості отримати документи, фактично є особами без громадянства. І таким чином тисячі громадян можуть бути обмежені в реалізації їхніх прав, якщо питання не буде врегульовано.

Мамутов говорить, що потрібно зважати на закордонний досвід – наприклад, Молдови та Грузії. Вони не визнають документи з окупованих територій. Але будь-яка особа може подати заяву щодо встановлення факту народження або смерті – не лише батьки дитини чи близькі родичі. В Україні також не має бути мови про те, що визнаються документи з Криму, “ДНР” чи “ЛНР”, просто вони мають братися до уваги як додаткові докази. Сулейман Мамутов зазначає, що чим простішою буде процедура, тим більше людей користатимуться нею, і це стане для України ще одним доказом факту окупації.

Також експерти радять щодо питання зі свідоцтвами про народження зважати на ризики торгівлі людьми та прихованого усиновлення. А у випадку зі свідоцтвами про смерть – про ймовірність легалізації таким чином бойовиків самопроголошених республік, які після участі у конфлікті на сході вирішать переїхати на підконтрольну Україні територію та отримати нові документи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter