Суспільне вийшло з телемарафону “Єдині новини”, проте залишилося в проєкті “Єдині новини #UAразом”

Дата: 21 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Національна суспільна телерадіокомпанія України – Суспільне мовлення – 21 травня вийшла з телемарафону “Єдині новини”, однак залишилася в проєкті “Єдині новини #UAразом”: у межах розширення цього проєкту медіа вироблятиме власний марафон.

Відповідний меморандум між усіма учасниками проєкту вже підписано, ідеться в заяві Суспільного.

Джерело: Суспільне мовлення

Зокрема, Суспільне мовлення в межах марафону “Єдині новини #UАразом” як медіа з особливим юридичним статусом забезпечуватиме виробництво власної частини інформаційного марафону. Він транслюватиметься на загальнонаціональному телеканалі “Перший”. 

Інформаційний блок марафону на Першому посилиться додатковим контентом:

  • “Суспільне Новини”;
  • “Суспільне. Студія”;
  • документальними фільмами власного виробництва та розслідуваннями.

Обмін контентом з усіма учасниками марафону “Єдині новини #UАразом” продовжиться, уточнили на Суспільному.

“Ми готові зі свого боку максимально посилювати мовлення, ділитись якісними документальними фільмами, регіональними історіями, актуальними розслідуваннями та використовувати можливості найбільшої в Україні мережі кореспондентів по всій країні”, – заявив голова правління Суспільного мовлення Микола Чернотицький.

Учасники марафону уклали додаткову угоду до Меморандуму про взаємодію та співпрацю щодо впровадження нового підходу задля розширення можливостей реалізації єдиної інформаційної політики України в умовах воєнного стану та забезпечення цілодобового інформаційного марафону “Єдині новини #UАразом” від 30 травня 2022 року.

Таке рішення привітав голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

“Сподіваюся, що це припинить маніпуляції щодо публічного мовника. Наша задача тепер – посилити Суспільне. Потрібно знайти додаткові ресурси, аби забезпечити якісне інформування людей у форматі 24/7. Адже підтримка незалежного публічного медіа – це наше зобов’язання перед міжнародними партнерами”,написав він у фейсбуку.

Нагадаємо, що 25 квітня голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа заявила, що Суспільне хочуть викинути з вечірніх слотів телемарафону. Рада сформувала свою пропозицію – передати всі прайми Суспільному.

24 квітня народна депутатка Мар’яна Безугла на своїй фейсбук-сторінці присвятила кілька дописів темі доцільності фінансування шести державних каналів, зарахувавши до них і Суспільне мовлення. Зокрема, зазначила, що “Суспільне, “Дом” і FreeДом мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти”, і запропонувала залишити фінансування лише одного каналу.

Уже 29 квітня Суспільне звернулося до голів чотирьох комітетів Верховної Ради з проханням дати оцінку висловлюванням Безуглої, розглянути спроби тиску на медіакомпанію та підривання реформи існування незалежного мовника, яка була однією з передумов вступу України до Євросоюзу.

30 квітня журналістська спільнота “Медіарух” закликала припинити тиск на Суспільне та зберегти за ним вечірні слоти телемарафону.

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова засудив тиск на суспільне мовлення та закликав сприяти його розвитку відповідно до стандартів Євросоюзу.

Комісія з журналістської етики виступила із заявою, в якій висловила підтримку Національній суспільній телерадіокомпанії України. 

Як відомо, на початку повномасштабного вторгнення найбільші комерційні мовники, телеканал “Рада” та Суспільне об’єднались і створили цілодобовий інформаційний марафон “Єдині новини”, щоб інформувати суспільство про найважливіші події відповідно до стандартів журналістики. Ініціатива стала одним з найкращих та унікальних у світі прикладів саморегулювання у сфері медіа, а також ефективною практикою приватно-державного партнерства.

Згодом рівень довіри українців до телемарафону “Єдині новини” почав падати. Торік йому довіряли 43% опитаних глядачів, а вже поточного року частка тих, хто довіряє, знизилася до 36%.

У Держдепі США у квітні 2024 року дійшли висновку, що Єдиний телемарафон, що розпочався в Україні з 24 лютого 2022 року, надав владі безпрецедентний рівень контролю над телевізійними новинами в найактивніший та найзручніший час телеперегляду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter