Рівень довіри українців до Єдиного телемарафону продовжує падати – дослідження

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Рівень довіри українців до телемарафону “Єдині новини” продовжує падати: у грудні 2023 року йому довіряли 43% глядачів, не довіряли – 38%, станом на початок лютого 2024 року частка тих, хто довіряє, знизилася до 36%, натомість до 47% зросла частка тих, хто не довіряє.

Про це йдеться в соціологічному дослідженні Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Скриншот з відео телемарафону “Єдині новини”

Ідея телемарафону мала широку підтримку 2022 року, але з 2023-го простежується стабільне зниження довіри. Станом на лютий дослідники КМІС уперше зафіксували негативний баланс довіри-недовіри. Тобто кількість тих, хто довіряє, зараз менше за кількість тих, хто не довіряє.

Джерело: КМІС

У дослідженні зазначили, що, хоча ті, хто не довіряє президенту Володимиру Зеленському, значно критичніші до телемарафону, але й серед тих, хто довіряє очільнику держави, телемарафону довіряють 48%, не довіряють – 33%.

Джерело: КМІС

Дещо критичніші до “Єдиних новин” жителі заходу і центру. Водночас фактично у всіх регіонах телемарафону довіряють не більш ніж 40%.

Джерело: КМІС

Результати опитування засвідчують, що в дедалі більшої кількості українців телемарафон викликає критичні зауваження.

“Заради справедливості потрібно зазначити, що після широкомасштабного вторгнення медіаландшафт в Україні суттєво змінився. До вторгнення основним джерелом політичної інформації для більшості населення лишалися декілька національних телеканалів”, – йдеться в дослідженні.

Разом з цим у вересні 2023 року в опитуванні КМІС для Консультативної місії Європейського Союзу 77% респондентів відповіли, що зазвичай отримують інформацію з одного з інтернет-джерел (насамперед – з телеграм-каналів), а з новин на телебаченні – 43%. З них лише частина отримує інформацію саме з телемарафону “Єдині новини”.

Інші опитування КМІС показували, що телеперегляд “Єдиних новин” часто є фоновим. Тобто насправді не так багато українців отримують інформацію з телемарафону (відповідно, переважно оцінювання телемарафону робляться не на основі власного перегляду, а через інтерпретації лідерів суспільної думки, інших медіа тощо).

“Тому часто критика телемарафону має щось спільне із сумнозвісним радянським “не читав, але засуджую”, – вважають дослідники КМІС.

Водночас вони підкреслили, що посилення громадського запиту на переформатування телемарафону не варто ігнорувати. Ще два місяці тому баланс довіри-недовіри до “Єдиних новин” був позитивний, зараз – негативний.

У КМІС наголосили, що наразі ще є простір для рішень, які б задовольнили громадськість і дозволили трансформувати діяльність телемарафону у формат, який буде релевантнішим поточній внутрішній та зовнішній ситуації.

Всеукраїнське опитування громадської думки “Омнібус” проведено впродовж 5–10 лютого 2024 року КМІС. До нього було додане запитання щодо довіри телемарафону “Єдині новини”.

Опитування провели методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 1202 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Опитування проводилося з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України в межах, що контролювалися владою до 24 лютого 2022 року.

До вибірки не вносилися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України, а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,2% для показників, близьких до 50%; 2,7% для показників, близьких до 25%; 2,1% для показників, близьких до 10%; 1,4% для показників, близьких до 5%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter