“Сусідка побачила вогняну калюжу”: Шабунін розповів деталі підпалу свого будинку

Дата: 23 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін розповів деталі підпалу і свої версії щодо ймовірних виконавців злочину.

Про це повідомляє кореспондентка ZMINA з пресконференції, яку активіст скликав під стінами свого пошкодженого будинку.

Фотографії: Анастасія Москвичова

За словами Шабуніна, його батьків урятувала сусідка, що побачила на ґанку “вогняну калюжу”. Точних даних щодо типу вибухового пристрою в активіста немає, але він чув від поліцейських експертів про вибуховий пакет. Підпал він пов’язує зі своєю антикорупційною діяльністю.

“Слава богу, що це тільки майно. Людей калічать і вбивають, але за це ніхто не відповідає. Особливо в регіонах”, – сказав Шабунін.

Виконавча директорка ЦПК Дар’я Каленюк заявила, що організація розцінює інцидент як замах на вбивство Шабуніна та його родини. Активісти закликали президента Володимира Зеленського та інші органи влади “вилізти з теплої ванни” й звернути увагу на систематичні напади та тиск на громадських активістів по всій Україні.
 

За словами юристки ЦПК Олени Щербан, організація вимагатиме зміни підслідності, адже наразі поліція відкрила кримінальне провадження за статтею “Умисне знищення або пошкодження майна”. 

Водночас керівниця Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик повідомила, що з 2014 року в Україні зафіксували більше 400 нападів та фактів тиску на громадських активістів, а лише за першу половину поточного року експерти встигли задокументувати щонайменше 48 таких випадків. При цьому 12 інцидентів стосувалися безпосередньо антикорупційних активістів.

Стурбованість пожежею в будинку активіста вже висловив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас. Він закликав розслідувати цей випадок і, якщо підтвердиться, що підпал умисний, притягнути винних до відповідальності. Ефективного та незалежного розслідування підпалу вимагають і активісти з більш ніж 30 громадських організацій.

Також вони просять надати Шабуніну та його родині держохорону, адже переслідування та погрози щодо нього мають систематичний характер. Протягом останніх років Шабунін та інші представники Центру протидії корупції зазнають, зокрема, фізичних нападів. Крім того, проти них фабрикують кримінальні справи та влаштовують замовні дискредитаційні кампанії.

Нагадаємо, що у 2019 році правозахисники зафіксували 83 випадки переслідування громадських активістів в Україні, 29 із яких стосувались активістів, що протистоять корупції, організованій злочинності та незаконній забудові. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter