Сущенко розповів, що російським силовикам його здав старий знайомий

Дата: 11 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Звільнений політв’язень Роман Сущенко розповів, що російським силовикам у 2016 році його видав старий знайомий. 

Про це він розповів під час своєї першої пресконференції. 

За словами Сущенка, з чоловіком, який видав його спецслужбам РФ, він був знайомий не перший рік. 

“Він військовий. Упевнений, що це був його вибір, це – як біблейська історія Каїн-Авель. Після того ми з ним не спілкувалися, хоча раніше робили це постійно. Після я бачив його на суді вже під час перехресного давання свідчень, адже він був головним свідком обвинувачення”, – сказав звільнений з полону журналіст. 

Колишній політв’язень зізнався, що у 2016 році не думав про те, що його “скромна персона” становитиме інтерес для російських силовиків. Також журналіст розповів про деталі свого затримання:

“Затримання було несподіване і, я б сказав, страшне. Це було під час спілкування з людиною, ми були в авто, розмовляли, і він каже: “Мені треба колесо перевірити”. Вискакує, і одразу салон наповнюється купою представників спецслужб. Мене витягли звідти, повністю зафіксували руки, на голову надягли смердючий лантух і посадили в мікроавтобус. Пів години ми поїздили районом, а згодом заїхали в слідче управління, де почалися слідчі дії”.

Після затримання журналіста намагалися завербувати.

“Спроби були увечері, після затримання. Заступник першого відділу слідчого управління ФСБ, підполковник Свинолуп зайшов і запропонував співпрацювати зі слідством. Це було після того, як я познайомився з державним адвокатом і вона сказала, що термін за злочин, у якому мене підозрюють, – до 20 років. Під таким психологічним тиском, а також із такою “автомобільною прогулянкою”, стрес був шалений. Я не погодився і сказав: “Я вас почув”. Після цього жодних спроб не було”, – розповів Сущенко. 

Відомо, що кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка у вересні 2016 року затримали в Москві під час приватної поїздки. ФСБ назвала його кадровим службовцем головного управління розвідки Міноборони України, який нібито збирав секретні відомості про діяльність російських збройних сил і Росгвардії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter