Суд зобов’язав прибрати кіоск УПЦ МП на місці Десятинної церкви

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Господарський суд Києва задовольнив позов Національного музею історії України щодо демонтажу так званої каплиці УПЦ МП, незаконно збудованої на його території.

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко

Такий вигляд “каплиця” має зсередини. Фото: orthodox-church-177.business.site

Споруда, власники якої називають її чоловічим монастирем Десятинного Різдва Пресвятої Богородиці, з’явилась у вигляді намету на території музею історії України ще у 2006 році. Поряд з ним розташовані залишки фундаменту Десятинної церкви – одного з головних храмів Київської Русі.

УПЦ МП поставила намет тимчасово для проведення богослужінь на одне зі свят, однак згодом він перетворився на дерев’яну споруду, а та на кам’яну. 

Фото: Вечірній Київ
Фото: Вечірній Київ
Фото: Вечірній Київ

Релігійній громаді вдалося зареєструвати право власності на будівлю, але земля, на якій вона стоїть, належить музею.

Наявність незаконно збудованого “храму” в центрі столиці обурювала киян, тож вони зібрали необхідну кількість підписів під петицією, а депутати Київради постановили знести “каплицю”. Сталося це ще у 2018-му. Втім, за словами завідувачки скарбниці Музею історії України Наталі Панченко, того ж року адміністрація установи отримала припис, що музей сам допустив нецільове використання ділянки, тож розв’язувати питання довелось у суді. 

Підготовче провадження в справі тривало з липня 2020-го. 

Суддя Дмитро Баранов постановив, що релігійна громада має знести незаконну споруду, а також виплатити витрати за судовий збір і технічну експертизу. Наявність “храму” порушує вимоги пункту “а” частини 1 статті 91 Земельного кодексу України.

Настоятелем “храму-МАФу” був єпископ УПЦ МП Гедеон (Юрій Харон). У 2019-му його позбавили громадянства України, однак того ж року нині ліквідований ОАСК повернув його Харону. 

Нагадаємо, що, згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, дві третини українців вважають, що держава тією чи іншою мірою має втручатися в діяльність УПЦ МП, а понад половину з них переконані, що цю церкву треба повністю заборонити в Україні.

З кінця листопада минулого року відбулася низка обшуків у храмах та монастирях Московського патріархату: в Києві знайшли підозрілих осіб, проросійську літературу та десятки тисяч рублів, на Закарпатті – ксенофобські книжки з образливими вигадками про інші національності та релігії, а в Чернівцях – секретаря єпархії із 17-річним юнаком-хористом у ліжку.

Згодом президент Володимир Зеленський увів у дію указ РНБО щодо діяльності пов’язаних з Росією релігійних організацій та призупинив громадянство 13 священників УПЦ МП. 

Фотографія обкладинки: Тетяна Арсеньєва 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter