Суд змінив запобіжний захід митрополиту УПЦ МП Павлу – він перебуватиме під вартою до середини серпня

Дата: 15 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Наміснику Києво-Печерської лаври митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю замість цілодобового домашнього арешту Солом’янський суд Києва призначив тримання під вартою до 14 серпня або заставу понад 33 мільйони гривень.

Про це повідомляє “Суспільне”.

Фото: “Суспільне”

За словами прокурора у справі Євгена Завістовського, Павло Лебідь спілкувався з одним зі свідків у кримінальній справі, чим порушив накладені судом обов’язки. Під час засідання митрополит заявив, ще незнайомий зі свідком.

Також Завістовський додав, що митрополит знав про заборону спілкуватись з тим свідком, адже ознайомився з протоколами.

Адвокат Лебедя подав клопотання, щоб запросити цього свідка й допитати в судовому порядку. Втім, клопотання залишили на кінець розгляду справи.

Крім того, прокурор надав суду матеріали, які нібито доводять, що колишній намісник Києво-Печерської лаври розпалював національну ворожнечу та виправдовував агресію Росії проти України.

Прокурор просив для нього тримання під вартою до 1 вересня із заставою 60 мільйонів гривень. Це аргументували тим, що у митрополита рухомого та нерухомого майна саме на таку суму. І це не рахуючи банківських активів Лебедя.

Сам Павло, виступаючи в суді, сказав, що нічого не порушив. А ще митрополит УПЦ заявив, що “ніколи в житті не був на стороні агресора” і “ніколи не підтримував Путіна”.

Нагадаємо, 1 квітня Служба безпеки України вручила Павлу Лебедю підозру. Його звинувачують у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі та виправдовуванні російської агресії. 

Зокрема, судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії Росії.

Наступного дня Шевченківський райсуд Києва відправив митрополита під цілодобовий домашній арешт на 60 днів. Митрополит відбуватиме домашній арешт за місцем реєстрації — у селі Вороньків Київської області. Сам Павло стверджує, що там немає зв‘язку, світла і навіть “ніде ночувати”. Він назвав підозру політичною та заявив, що “завжди був проти агресії”.

Тоді представники УПЦ МП заявили, що справа за підозрою в розпалюванні релігійної ворожнечі та запереченні російської агресії є сфабрикованою, бо митрополит завжди “молився за мир”.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter