Суд залишив митрополита УПЦ МП Павла під цілодобовим домашнім арештом

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд залишив під цілодобовим домашнім арештом намісника Києво-Печерської лаври митрополита УПЦ МП Павла Лебедя. Його також зобовʼязали носити електронний браслет.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Фото: Вікторія Коломієць / hromadske

Так, адвокати митрополита вимагали скасувати запобіжний захід, а прокурори вважали наявний запобіжний захід обґрунтованим.

Апеляційний суд частково задовольнив скаргу адвокатів – скасував ухвалу попередньої інстанції, але залишив чинним цілодобовий домашній арешт. До 30 травня митрополит також зобовʼязаний носити електронний браслет.

Також Лебедя зобов’язали виконувати певні обов’язки: не залишати місце проживання у селі Вороньків на Київщині, прибувати до слідчого, повідомляти про зміну проживання та утриматися від спілкування зі свідками, здати паспорти для виїзду за кордон і носити електронний засіб контролю.

Після оголошення ухвали екснамісник Києво-Печерської лаври заявив, що “на все воля божа” та роздав суддям і прокурорам оздоблені великодні декоративні яйця.

Фото: “Укрінформ”

Нагадаємо, що 1 квітня Служба безпеки України вручила Павлу Лебедю підозру. Його звинувачують у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі та виправдовуванні російської агресії. 

Зокрема, судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії Росії.

Наступного дня Шевченківський райсуд Києва відправив митрополита під цілодобовий домашній арешт на 60 днів. Митрополит відбуватиме домашній арешт за місцем реєстрації — у селі Вороньків Київської області. Сам Павло стверджує, що там немає зв‘язку, світла і навіть “ніде ночувати”. Він назвав підозру політичною та заявив, що “завжди був проти агресії”.

Тоді представники УПЦ МП заявили, що справа за підозрою в розпалюванні релігійної ворожнечі та запереченні російської агресії є сфабрикованою, бо митрополит завжди “молився за мир”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter