Суд визнав недійсним договір суборенди ділянки в Протасовому Яру

Дата: 25 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Господарський суд Києва задовольнив позов Київської міської ради про визнання недійсним договору суборенди між ТОВ “Бора” та ТОВ “Дайтона груп” щодо земельної ділянки на території Протасового Яру, яку мала намір забудовувати “Дайтона груп”.

Про це 25 березня повідомили на сторінці ГО “Захистимо Протасів Яр” у фейсбуку.

Роман Ратушний на суді щодо Протасового Яру. Джерело: сторінка ГО “Захистимо Протасів Яр” у фейсбуку

Київську міську раду представляла адвокатка Ольга Веретільник, уточнюється в повідомленні.

ГО “Захистимо Протасів Яр” було залучено як третю особу, організацію в суді представляв її голова Роман Ратушний

Подання вказаного позову Київрадою було однією з вимог громади Протасового Яру від початку протестів проти забудови.

У повідомленні пояснюється, чому договір суборенди був незаконний.

По-перше, Київська міськрада не давала ексочільнику столиці Леоніду Черновецькому повноважень підписувати з ТОВ “Бора” договір оренди до 2022 року, а лише до 2017-го. Тому у 2018 році вказане ТОВ не мало права на передання цієї земельної ділянки в суборенду.

По-друге, міська рада ніколи не давала згоди на укладення договору суборенди.

Крім того, договір суборенди не може діяти довше, ніж діє договір оренди, а Київрада погодилася на оренду ділянки тільки до 2017 року, це випливає з її рішень, уточнюється в повідомленні.

Активісти наголосили на тому, що судове засідання щодо Протасового Яру намагався зірвати заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов, якого вони вважають захисником інтересів Геннадія Корбана й після того, як той перестав бути його адвокатом.

Ратушний вважає, що саме на замовлення Смирнова 24 березня йому вручили необґрунтовану підозру в справі щодо подій біля Офісу президента на акції на підтримку одеського активіста Сергія Стерненка.

Прямо під час суду голова ГО “Захистимо Протасів Яр” отримав повідомлення про засідання з обрання йому запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту. Його призначили на 25 березня о 12:00 (Печерський суд, вул. Володимирська, 15, Київ).

Члени громадської ініціативи вважають, що це робиться для того, щоб Ратушний “не міг ходити в суди, захистити це рішення в апеляції та продовжувати захист зеленої зони в Протасовому Яру”.

Нагадаємо, що у 2019 році ДАБІ України винесла припис компанії-забудовнику, яка належить Геннадію Корбану, на заборону будівельних робіт у Протасовому Яру. Забудовник одразу звернувся до Окружного адмінсуду Києва, який скасував дію припису. Однак активісти оскаржили рішення першої інстанції, а згодом почали отримувати погрози. 

У листопаді 2019 року Ратушний оприлюднив аудіо розмови зі Смирновим, у якому той каже, що не хоче довести ситуацію до стрілянини й що когось можуть “вивезти”. Сталося це після того, як Шостий апеляційний адмінсуд Києва задовольнив скаргу і поновив дію припису Держархбудінспекції про заборону будівельних робіт у Протасовому Яру. 

Окрім цього, Корбан, адвокатом якого був Смирнов, публічно в коментарях у фейсбуці погрожував Ратушному. За цим фактом поліція навіть відкрила кримінальне провадження. Через погрози активіст був вимушений переховуватися та навіть просив про зустріч та допомогу президента Володимира Зеленського. Коротка розмова між ними відбулася в межах зустрічі Зеленського з активістами Євромайдану, але Ратушний розповідав, що лишився розчарованим нею.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter