Суд відхилив позов директорки Музею Голодомору Лесі Гасиджак, який стосувався лукізму

Дата: 02 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Голосіївський районний суд Києва відхилив позов генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду Лесі Гасиджак про захист її честі та ділової репутації через образливі коментарі щодо зовнішності.

Про це повідомила Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”.

Леся Гасиджак. Фото: Vogue UA

Адвокатка Оксана Гузь, що представляє інтереси Гасиджак у цій справі, заявила, що вони планують подати апеляцію на це судове рішення.

За її словами, поки що рано коментувати постанову, оскільки повний текст рішення ще не був оприлюднений.

Позов щодо захисту гідності та ділової репутації, визнання інформації дискримінаційною та неправдивою, а також компенсації моральної шкоди адвокатки Гасиджак подали восени минулого року.

У заяві зазначалося, що поширена в публічному просторі інформація стверджувального характеру спричинила створення негативного образу позивачки як науковиці та громадської діячки, що завдало шкоди її професійній репутації та негативно вплинуло на її діяльність. Так, інформація, оприлюднена відповідачем, не лише є образливою, а й є формою систематичного дискримінаційного переслідування.

Гузь зазначила, що питання дискримінації складне, але можна виробити загальноприйняті правила та норми поведінки, які не обмежуватимуть людей за будь-якими ознаками та не порушуватимуть їхніх прав.

ЮрФем наголошує, що наразі подібної судової практики в Україні ще не існує.

“Дуже важливо її формувати, адже це важливий крок для зміцнення демократичного суспільства, в якому немає місця дискримінації й свобода слова має межі, бо право однієї людини завершується там, де починається право іншої”, – додали в асоціації.

Нагадаємо, що в липні 2023 року в соціальних мережах почали цькувати виконувачку обовʼязків директорки музею Голодомору Лесю Гасиджак, поширюючи її світлини з образливими підписами.

На неприпустимості подібної дискредитації та закликів до дискримінації наголосила керівниця напряму із захисту представників громадянського суспільства Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна. За її словами, коли людину оцінюють з погляду відповідності тій чи іншій посаді, зовнішні характеристики мають бути вилучені з критеріїв відбору, оскільки вони жодним чином не впливають на освіту, професійні якості чи досвід працівника або працівниці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter