Суд розгляне кримінальну справу щодо генпродюсера ТРК “Крим” Олега Крючкова, якому інкримінують колабораціонізм, пропаганду та виправдовування війни

Дата: 18 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт стосовно Олега Крючкова (Kriuchkov Oleh Anatoliiovych, Kryuchkov Oleg Anatolevich), генерального продюсера фінансованої окупаційним урядом ТРК “Крим” і радника з інформаційної політики кремлівського куратора півострова Сергія Аксенова. Крючкова обвинувачено у пропаганді війни, виправдовуванні, визнанні правомірною і запереченні збройної агресії Російської Федерації проти України та колабораційній діяльності.

Про це інформує пресслужба прокуратури АРК та міста Севастополя.

Кримінальне провадження стосовно Крючкова та інших пропагандистів з телекомпанії “Крим” кримська прокуратура відкрила за матеріалами публікацій Центру журналістських розслідувань.

Слідством встановило, що з 2014 року Крючков як кореспондент пропагандистської телекомпанії “НТВ” створював і поширював матеріали проросійського змісту, що є складовою частиною внутрішньополітичної стратегії РФ на тимчасово окупованих нею українських територіях.

“У 2018 році його призначено “радником з інформаційної політики голови Республіки Крим”, а згодом – генпродюсером ТРК “Крим”, підпорядкованої окупаційному “Міністерству внутрішньої політики, інформації та зв’язку Республіки Крим”, до складу якої входить 16 проросійських медіа. З початку повномасштабного вторгнення обвинувачений, використовуючи свої акаунти в соціальних мережах “Телеграм” та “Вконтакте”, систематично розповсюджує матеріали, спрямовані на підтримку РФ, закликає до агресивної війни проти України та виправдовує окупацію частини її території”, – повідомили в прокуратурі.

Крім того, Олег Крючков пропагує символ “Z” як “новий логотип Дня возз’єднання Криму та Росії” та у саркастичній формі висловлюється про “несправедливе” ставлення світу до РФ.

Повідомляється, що судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що публікації Крючкова містять висловлювання, спрямовані на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації та заклики до агресивної війни проти України.

Нагадаємо, Олег Анатолійович Крючков, 1973 року народження, до окупації Криму поєднував роботу на російську телекомпанію НТВ і український “Новий канал”. Як зауважує Центр журналістських розслідувань, ще з того часу чоловік мав скандальну репутацію через поширення явних фейків і наративів російських спецслужб.

Саме Крючков у перші дні окупації Криму допомагав зрадникам і окупантам облаштувати інформаційний центр у захопленій державній ТРК “Крим”. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну керівництвом ТРК “Крим” для поширення пропагандистського  контенту були створені філії телеканалу і спеціальні програми “Херсон24” і “Запорожье24”, які поширювали російські наративи й пропаганду в інформпросторі окупованого Півдня, звідки були витіснені українські медіа, використовуючи захоплене майно і частоти телерадіокомпанії “Суспільне.Херсон”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter