Суд Гонконгу постановив, що одностатеві пари мають рівні права на оренду й володіння державним житлом

Дата: 17 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Гонконзький суд відхилив спробу уряду позбавити одностатеві пари права на оренду й володіння державним житлом. Судді дійшли висновку, що це є дискримінацією та запереченням права одностатевих пар на житло.

Про це пише Reuters.

Фото: iStock

Уряд Гонконгу оскаржував два рішення Високого суду, який постановив, що міська житлово-комунальна служба неконституційно й незаконно не дає одностатевим парам, які одружилися за кордоном, доступу до державного житла.

У першій справі влада відмовилася розглядати заяву одностатевої пари на оренду державної квартири, оскільки їхній шлюб, укладений у Канаді, не визнається в Гонконзі. Інша справа стосувалася одностатевої пари, якій відмовили в спільному володінні квартирою, субсидованою урядом, оскільки їхній шлюб, укладений у Великій Британії, також не визнають у Гонконзі.

Судді апеляційного суду постановили, що рішення влади щодо одностатевих подружніх пар було дискримінаційним і їм потрібно забезпечити рівне ставлення.

Правозахисна група Hong Kong Marriage Equality підтримала рішення суду.

“Суд чітко дав зрозуміти, що дискримінації й нерівному ставленню за ознакою сексуальної орієнтації немає місця в рішеннях державної політики”, – зазначила правозахисна група.

У вересні Верховний суд Гонконгу ухвалив рішення проти одностатевих шлюбів, але визнав необхідність для одностатевих пар доступу до альтернативної правової бази, щоб задовольнити основні соціальні вимоги. Уряд має два роки на розроблення відповідної законодавчої бази.

Активісти в інших частинах Азії сподіваються, що рішення суду Гонконгу можуть позитивно вплинути на становище ЛГБТ-спільноти в інших країнах.

Нагадаємо, що Верховний суд Болгарії став на бік співачки Мілени Славови, яку 2021 року звинуватили в дискримінації ЛГБТ-спільноти.

Так, два роки тому Славова написала на своїй фейсбук-сторінці: “Я рішуче не підтримую гей-паради. Ми, бідні нормальні люди, і так задихаємося від нахабства й хизування різних збоченців. І я не перепрошуватиму за свої слова”.

Верховний суд Болгарії погодився з тим, що слова жінки загалом не означали заперечення права ЛГБТ-людей на самовизначення і що вона не мала на меті принизити конкретну особу через її сексуальну орієнтацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter