У Києві прокуратура відкрила справу за приховування інформації про хворого на коронавірус

Дата: 20 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура Києва ініціювала досудове розслідування за фактом приховування приватною клінікою інформації про хворого на коронавірус чоловіка.

Про це повідомили у відомстві. 

ПРОКУРАТУРА МІСТА КИЄВА ІНІЦІЮВАЛА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗА ФАКТОМ УКРИТТЯ ПРИВАТНОЮ КЛІНІКОЮ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ПАЦІЄНТА, ХВОРОГО…

Опубліковано Прокуратура міста Києва Пʼятниця, 20 березня 2020 р.

Правоохоронці, посилаючись на інформацію зі ЗМІ, розповіли, що киянин, який нещодавно відвідував Швейцарію, зробив тест в одному з приватних медичних центрів столиці, проте центр не повідомив про позитивний тест пацієнта Міністерство охорони здоров’я та Центр громадського здоров’я. Діагноз підтвердила і надала інформацію державним органам України одна з німецьких лабораторій.

Відомості за цим фактом внесено до ЄРДР за ч. 1 ст. 325 Кримінального кодексу України (“Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань”).

У прокуратурі також нагадали, що Україна посилила відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням. Такі дії відтепер карають штрафом від однієї до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. У разі якщо ці дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, відповідальність передбачено у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин. Із 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб.  З 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Із 16 березня до 3 квітня також припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України (окрім тих, що мають право на проживання в Україні). Із 17 березня закривається все міжнародне авіасполучення. З 18 березня припиняються міжміські авіа-, залізничні та автобусні пасажирські перевезення. З 18 березня в Києві, Харкові та Дніпрі закрито метро, а інший громадський транспорт має перевозити не більш ніж 10 людей у салоні. 

За цей час Кабінет Міністрів уже ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину. 

З початку карантину за поширення фейків про коронавірус в Україні покарали вже шістьох людей. Також лише за одну добу в Києві та області поліція склала 29 адмінпротоколів на порушників карантину. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter