Стерненку замінили цілодобовий домашній арешт на нічний

Дата: 06 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд Києва пом’якшив запобіжний захід громадському активісту Сергієві Стерненку: замінив цілодобовий домашній арешт на нічний – з дев’ятої вечора до шостої ранку – до  21 вересня.

Про це Стерненко написав на своїй фейсбук-сторінці.  

Дали нічний домашній арешт з 21:00 до 6:00 до 21 вересня.

Опубліковано Сергієм Стерненком Четвер, 6 серпня 2020 р.

Засідання тривало майже вісім годин. Як повідомляв сам активіст, його захисники заявили про втручання в систему розподілу справ, і суддя ухвалила рішення розглянути свій відвід, однак це клопотання не задовольнили.  

Сидимо в суді по справі Сергій Стерненко. Вже дві години, як не починаємо суд. Тому що попередній судді здалось, що…

Опубліковано Masi Nayyem Четвер, 6 серпня 2020 р.

Під судом увесь цей час мітингували прихильники Стерненка. Приїхали також люди, готові взяти активіста на поруки. 

Новини сьогоднішнього суду над Сергій Стерненко. В систему незалежного відбору суддів відбулося втручання, яке залишило…

Опубліковано Станіславом Федорчуком Четвер, 6 серпня 2020 р.

Нагадаємо, що Стерненка посадили під домашній арешт на два місяці. Рішення про це ухвалив Шевченківський районний суд Києва пізно ввечері 15 червня. 

Раніше, у травні, у справі про напад на Сергія Стерненка в Одесі 25 травня 2018 року оголосили підозри Олександру Ісайкулу та Івану Кузнецову. Дії підозрюваних кваліфіковано як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для заподіяння тілесних ушкоджень. Тоді відбулася сутичка, внаслідок якої Іван Кузнецов помер. 

Це був третій напад на Стерненка за 2018 рік: у лютому активіста побили й завдали йому різаних ран, у травні влучили гумовою кулею в шию.

На початку квітня 2020 року генеральний прокурор України Ірина Венедіктова зазначила в інтерв’ю “Українській правді”, що Сергієві Стерненку обов’язково вручать підозру – або за 115-ю (“Умисне вбивство”), або за 118-ю статтею (“Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони”) ККУ.

11 червня активіста викликали до управління СБУ в Києві та Київській області й оголосили йому про підозру в умисному вбивстві Кузнецова та незаконному носінні холодної зброї. 

Того ж дня Українська Гельсінська спілка з прав людини заявила, що розглядає цю справу як юридичне переслідування Сергія Стерненка. 

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо справи Катерини Гандзюк та тиску на активістів, своєю чергою, вийшла з відкритою заявою, у якій засудила дії співробітників СБУ, які під час того, як Стерненко перебував у приміщенні управління, де йому оголошували про підозру, оприлюднили презентацію, у якій, на думку депутатів, безапеляційно стверджувалося, що підозрюваний вчинив умисне вбивство. 

23 червня колишній заступник голови адміністрації Віктора Януковича Андрій Портнов заявив про те, що суд скасував підозру Івану Кузнецову за фактом нападу на Сергія Стерненка. Це підтвердили в ОГП. Водночас, як повідомили у відомстві на запит видання ZMINA, прокурор у справі громадського активіста Сергія Стерненка подав апеляційну скаргу на рішення Печерського районного суду Києва від 22 червня, яким той скасував підозру в нападі на Стерненка Івану Кузнецову у зв’язку зі смертю. За даними прокуратури, також оскаржується рішення Шевченківського районного суду Києва від 23 червня щодо відхилення клопотання про арешт другого підозрюваного в нападі на Стерненка – Олександра Ісайкула. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter