Стан здоров’я Ірини Данилович суттєво погіршився

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Стан здоров’я громадянської журналістки, активістки Ірини Данилович, яку росіяни незаконно утримують в окупованому Криму, суттєво погіршився.

Це сталося через відсутність медичної допомоги та нелюдські умови утримання у СІЗО, повідомив аналітик “КримSOS” Євген Ярошенко.

Ірина Данилович. Фото з соцмереж

За його словами, Данилович майже втратила слух через відсутність медичної допомоги у СІЗО, а також страждає на сильний головний біль через запалення вуха, що може призвести до менінгіту.

30 листопада під час судового засідання ув’язнена громадянська журналістка повідомила, що за постійне відстоювання своїх прав адміністрація СІЗО перевела її до камери без опалення, де вона захворіла на отит і потребує лікування.

“Наразі Ірина Данилович потребує діагностики та кваліфікованого огляду лікаря-отоларинголога, але адміністрація слідчого ізолятора ігнорує її потреби у наданні медичної допомоги”, — наголосив аналітик.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що під час розгляду кримінальної справи у незаконному формуванні, що називає себе “Феодосійським міським судом”, Данилович заявила про катування.

Нагадаємо, співробітники ФСБ викрали Ірину Данилович 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день.

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнєцова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи.

Журналістці загрожує до восьми років позбавлення волі та до 100 тисяч російських рублів штрафу.

Кримінальну справу Данилович розглядає “суддя” незаконного формування, що називає себе “Феодосійським міським судом”.

На засіданні 7 листопада 2022 року сторона захисту заявила клопотання про виклик до “суду” для допиту як свідків 16 осіб, зокрема співробітників ФСБ, що були причетні до викрадення журналістки, її незаконного утримання протягом тижня в підвалі ФСБ та фальсифікації кримінальної справи. Незаконне формування відмовило у всіх клопотаннях, окрім виклику одного свідка захисту – Сулеймана Кадирова, який не володіє інформацією по суті обвинувачення, а може дати лише характеризувальні свідчення.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021 року в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”.

Напередодні спеціальний представник ООН з прав правозахисників висловив у комунікації з російським урядом занепокоєння з приводу ймовірного насильницького зникнення кримської громадянської журналістки та правозахисниці Ірини Данилович, неналежного поводження з нею, порушення кримінальної справи, обшуку помешкання, заволодіння її електронними пристроями та таврування як “іноземної агентки”.

9 травня низка правозахисних організацій, зокрема “Репортери без кордонів“, закликали Росію негайно звільнити Данилович.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter