Справу про розкрадання майже 30 мільйонів із фонду боротьби з ковідом на Закарпатті закрили незаконно

Дата: 08 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Верховний Суд постановив, що закриття кримінального провадження щодо керівників двох підприємств на Закарпатті, яким закидали корупцію, відбулося безпідставно. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Пацієнт на ШВЛ у реанімації на Закарпатті. Фото: Закарпатська ОДА

Справа стосувалася керівників підприємств, які з березня до червня 2020-го, за даними слідства, постачали медичні вироби, які не відповідали державним стандартам і вимогам. До початку повномасштабного вторгнення Росії Закарпаття було одним з лідерів із захворюваності на коронавірус, але й торік там реєстрували по 150 нових випадків щодня.  

Правоохоронці ще під час обшуків три роки тому розповідали, що посадовці закупили понад 57 тисяч неякісних ізоляційних комбінезонів і 71 тисячу респіраторів такої ж якості. 

“В такий спосіб заволоділи 29,5 мільйонами гривень бюджетних коштів”, – констатують слідчі. 

Втім, Ужгородський міськрайонний суд закрив провадження у зв’язку із закінченням строку досудового розслідування, а потім це рішення підтвердили у Львівському апеляційному суді. 

Верховний Суд скасував відповідну ухвалу та призначив новий розгляд. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні

Нещодавно, після корупційного скандалу в Міноборони, що почався через публікацію журналістів, у міністерстві вирішили створити антикорупційну раду. Заступнику очільника відомства В’ячеславу Шаповалову закидають купівлю неякісних харчів та речей військовим на мільярд гривень. 

У ЄС вважають, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter