У “червоному” Закарпатті працює лише одна бригада вакцинації

Дата: 10 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Від початку кампанії вакцинації проти коронавірусу в Закарпатській області перше з двох необхідних щеплень отримали лише 444 людини, адже вакцинацію в регіоні проводить тільки одна мобільна бригада.

Про це повідомляє Громадське. 

Фото: Закарпатська ОДА

Від 8 березня Закарпаття перебуває в червоній зоні карантину через стрімке поширення коронавірусу та завантаженість медичних закладів. Відтоді на території області заборонено діяльність закладів громадського харчування, розважальних закладів. Не працюють також заклади освіти та громадський транспорт. Відкритими залишилися банки, аптеки, заправки, ветеринарні магазини та всі продовольчі крамниці.

8 березня головна епідеміологиня Закарпаття Вікторія Тимчик повідомила, що вісім мобільних бригад, які щепитимуть людей під час першого етапу вакцинації, почали проходити онлайн-тренінги.

“Їм буде доведено, які саме будуть вакцини, їхні нюанси щодо температурного режиму. Також будуть розглянуті особливості мікропланування, тому що якщо ми говоримо за Pfizer, то вакцина буде в заморозці, і треба буде за той період, поки вона буде активна, за кілька днів, продумати логістично вакцинальну кампанію”,розповідала про навчання бригад Тимчик.

Станом на 10 березня повністю тренінг пройшла лише одна з бригад.

“Наразі лише одна бригада пройшла навчання з роботи з вакциною AstraZeneca. Сьогодні (10 березня. – Ред.) закінчують навчання ще чотири бригади, через два дні – ще чотири. Тобто до кінця тижня на Закарпатті працюватимуть дев’ять мобільних бригад. Відповідно, ми охопимо вакцинацією більшу кількість закладів”, зазначила Тимчик.

Фото: Закарпатська ОДА

Кожна бригада може виконати до 100 щеплень протягом дня. За 9 березня на Закарпатті зробили 90 щеплень, і Тимчик зазначила, що цей результат “дуже тішить”. Загалом область отримала 14 500 доз вакцини, невикористані дози препарату застосовуватимуть на другому етапі вакцинації. Залишки використали й для щеплення публічних осіб, зокрема голови обласної державної адміністрації Анатолія Полоскова

Першу дозу вакцини проти коронавірусу в Україні отримав 24 лютого лікар-реаніматолог з Черкас Євген Горенко, а станом на 10 березня всього щепити встигли понад 23 тисячі осіб. Щеплення поза чергою отримали й п’ятеро українських зірок: співачка Руслана Лижичко, телеведучий Олександр Педан, дворазовий чемпіон світу зі стронгмену Сергій Конюшок та ведуча 1+1 Наталія Мосейчук

Лідерами за кількістю введених вакцин є Донецька, Черкаська та Вінницька області, в яких препарат за останню добу отримали 660, 390 та 330 осіб відповідно. Найменше щеплень, а саме 40, зробили в Чернівецькій області.

Нагадаємо, що половина українців, як показують соціологічні дослідження, не збирається вакцинуватися. Більшість громадян також вважає, що влада каже неправду про кількість хворих на ковід. Майже половина опитаних переконані, що офіційну статистику щодо масштабів хвороби в країні применшено.

За прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна. Згідно з підрахунками видання The Economist, українці матимуть широкий доступ до вакцини проти коронавірусу не раніше ніж 2023 року.
 
Мапа, на якій візуалізували прогноз аналітиків The Economist щодо того, коли країнам варто очікувати масової вакцинації від коронавірусу

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter