Поза чергою щепили п’ятьох українських зірок: МОЗ стверджує, що використало для цього “надлишки”

Дата: 05 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У прямому ефірі ток-шоу “Право на владу” на телеканалі 1+1 щеплення від коронавірусу поза чергою отримали п’ятеро відомих українців. 

Ефір ток-шоу вийшов 4 березня. 

Вакцинація в Україні, згідно з планом, розробленим в уряді ще минулого року, має проходити в п’ять етапів, а першими щеплення від ковіду мають отримувати медики, військові та люди в будинках для літніх. Першу дозу вакцини 24 лютого отримав лікар-реаніматолог з Черкас Євген Горенко, а станом на 5 березня щепити встигли майже 12 з половиною тисяч осіб, зокрема президента Володимира Зеленського

В ефірі ток-шоу “Право на владу” окрім п’яти лікарів у студії щеплення отримали співачка Руслана Лижичко, телеведучий Олександр Педан, дворазовий чемпіон світу зі стронгмену Сергій Конюшок та ведуча Наталія Мосейчук. Вакцинуватися нібито мав і журналіст Дмитро Гордон, однак він запізнився на ефір. 

Уже наступного дня на брифінгу головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко пояснив, що гостей студії щепили “надлишками”, щоб популяризувати процедуру серед українців. Задля цього очільник міністерства охорони здоров’я, як розповів його заступник, навіть вніс зміни до дорожньої карти вакцин.

Першу дозу вакцини проти ковіду в Україні отримав лікар-реаніматолог з Черкас Євген Горенко. Фото: Черкаська ОДА

“Надлишки”, про які розповів Ляшко, з’явилися, за його словами, через те, що вакцину CoviShield / AstraZeneca постачають у 10-дозних флаконах, після відкриття яких дози треба використати впродовж шести годин.

“З метою раціонального використання залишкових доз дозволяється вакцинувати відомих публічних осіб у разі, якщо була зафіксована відмова від вакцинації тих людей, яких сьогодні вже було заплановано щеплювати й заради яких був відкритий 10-дозний флакон. Коли кількість людей, що вакцинуються в день роботи мобільної бригади, була не кратна десяти, коли залишалося кілька доз – тоді також дозволяється запрошувати до вакцинації людей, які не були в першому етапі вакцинації проти коронавірусу”, – пояснив головний санітарний лікар.

Відомо, що першою вакцинацію проти ковіду почала Великобританія в грудні минулого року, однак кампанії масових щеплень у світі не проходять без скандалів. Так, у сусідній Польщі на початку 2021-го клінічний центр Варшавського медичного університету поза чергою вакцинував низку відомих акторів та політиків. 

Препарат ввели, зокрема, акторам Крістіні Янді, Марії Северин і Віктору Зборовському, а також колишньому віцепрем’єр-міністру та чинному депутату Європарламенту Лешеку Міллеру. Деякі зі щеплених спочатку розповідали, що ввели вакцину для її популяризації серед поляків, однак міністр охорони здоров’я Польщі Адам Недзельский назвав ці слова неправдою. Згодом із клінічного центру, де щепили знаменитостей, звільнили двох посадовців.
 
Нагадаємо, що половина українців, як показують соціологічні дослідження, не збирається вакцинуватися. Більшість громадян також вважає, що влада каже неправду про кількість хворих на ковід. Майже половина опитаних переконані, що офіційну статистику щодо масштабів хвороби в країні применшено.
 
За прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна. Згідно з підрахунками видання The Economist, українці матимуть широкий доступ до вакцини проти коронавірусу не раніш ніж 2023 року.
 
Мапа, на якій візуалізували прогноз аналітиків The Economist щодо того, коли країнам варто очікувати масової вакцинації від коронавірусу
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter